Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Якщо війна: як зберігати спокій і не панікувати, - поради психоаналітика

У час високої військової напруги на українських кордонах та загрози наступу російських окупаційних військ змушують людей панікувати. Про те, як боротися із панікою і тривогою Гал-інфо розмовляло з психологом, психоаналітиком Оксаною Медвідь.

«Треба розуміти, що паніка є нашим ворогом. Ми втрачаємо холодний розум та хаотично виконуємо якісь дії, які зрештою можуть бути невдалими. А тривога є нашим другом, яка допомагає нам аналізувати, шукати рішення і найважливіше сигналізувати про небезпеку. Це і є природний інстинкт. Але якщо тривога займає весь наш простір, порушує нашу ефективність, впливає на стосунки з оточуючими, порушує сон чи проявляються фізичні неполадки, то варто з цим боротися", - сказала Оксана Медвідь.

За її словами, у час високої тривоги з приводу великої кількості інформації про те, чи може бути імовірний наступ чи розпочнеться війна, впоратися з тривожними думками можна за допомогою наступних порад:

1. Забрати подразник. Зменшити кількість перегляду новин та гортання стрічки в соціальних мережах. Зменшити спілкування з тривожними людьми, які ще більше нагнітають. Читати чи дивитися новини з перевірених джерел.

2. Підготуватись. Для того, щоб зменшити тривогу, можна просто підготуватись. Узгодити стратегію поведінки у надзвичайній ситуації усій сім’ї, скласти тривожну валізу, спакувати медикаменти тощо.

3. Ресурс. Займатися справою, яка приносить задоволення та відволікає: спорт, хобі, цікава книжка, фільми, зустріч з друзями та інше.

4. Сьогодення. Варто розуміти, що життя триває тут і тепер. Ми маємо роботу, сім’ю, справи і варто не зупинятися. Ми не маємо впливу на події, які від нас не залежать.

5. Ти не один. Не варто тримати все в собі, краще ділитися своїми емоціями почуттями з людьми, яким Ви довіряєте, ті, які Вас зрозуміють.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ