Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Яких висновків дійшли після Глобального саміту миру

У Швейцарії завершився Глобальний саміт миру, учасниками якого стали 101 країна та міжнародна організація, лідери країн та урядів, – зазначає Львівська ОВА.
Фото: Офіс Президента

Основна мета – обговорити можливі шляхи досягнення миру в Україні на основі Формули миру Президента Володимира Зеленського. Цей саміт був побудований на основі попередніх дискусій, які відбулися на основі Формули миру та інших мирних пропозицій, які відповідають міжнародному праву, включаючи Статут Організації Об’єднаних Націй.

Формула Миру містить 10 пунктів. На детальне обговорення установчого саміту винесли три з них: ядерна та продовольча безпека, а також гуманітарний аспект. Україна не відмовляється від інших пунктів формули. За цими трьома пунктами вже вдалося дійти попереднього порозуміння між учасниками, тож дійти остаточного консенсусу за ними буде найлегше. За іншими пунктами робота буде продовжена, запропонуються певні рішення та Action Plan. Це дозволить надати максимального прискорення процесу створення спільного Action plan імплементації формули.

На саміті дійшли бачення щодо використання ядерної енергії та ядерних установок. Зокрема вони мають бути безпечними, захищеними, надійно охоронюваними та не шкодити довкіллю. Українські атомні електростанції та установки, у тому числі Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України та відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.

Також на саміті йшлося про глобальну продовольчу безпеку. Зокрема вона залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У зв’язку з цим, вільне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях, є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. 

Крім того, на саміті сформували бачення щодо військовополонених. Вони повинні бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські цивільні особи, які були незаконно утримувані, мають бути повернуті в Україну.

Досягнення миру потребує залучення та діалогу між усіма сторонами. Тому на саміті прийняли рішення в майбутньому вжити конкретних кроків у вищезазначених сферах із подальшим залученням представників всіх сторін.

На саміті погодили, що статут Організації Об’єднаних Націй, включаючи принципи поваги до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав, може і буде слугувати основою для досягнення всеосяжного, справедливого і стійкого миру в Україні.

Саміт миру – це наймасштабніший міжнародний захід, організований Україною заради України, ніколи раніше таке не вдавалося, вперше в історії світ єднається заради України та миру.

До Саміту миру вдалося залучити безпрецедентне представництво учасників – 101 країну та міжнародну організацію з усіх континентів: Латинської Америки, Близького Сходу та Азії, Африки, Європи, Тихоокеанського регіону, Австралії, Північної Америки.  Дві третини країн-учасниць представлені на найвищому рівні. Така присутність свідчить про успіх української дипломатії та особистого лідерства Президента Зеленського. 

Ще частина країн і лідерів проявили інтерес до Саміту та відреагували на миротворчий імпульс Формули миру. І навіть якщо вони не взяли участь у першому Саміті, Україна повернута світові ідею, що колективні зусилля здатні зупинити війну та встановити справедливий мир. 

На Саміті миру присутні представники Латинської Америки, Близького Сходу та Азії, Африки, Європи, Тихоокеанського регіону, Австралії, Північної Америки. Саміт миру дає кожній країні можливість бути почутою та продемонструвати глобальне лідерство. 

Саміт миру у Швейцарії – це перший крок до справедливого миру, що ґрунтується на Статуті ООН і базових принципах міжнародного права.

Україна припускає імовірну участь росії у другому саміті миру, а за підсумками першого установчого Саміту миру росії буде передано мирний план. При цьому позиція України непохитна – Київ не піде на компроміси щодо незалежності країни та поступки суверенітетом і територіальною цілісністю держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ