Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Якими є симптоми отруєння чадним газом від генератора?

Розповідаємо, яку небезпеку несуть генератори та як зберегти здоров’я у випадку їх використання.

16 липня пресслужба Львівської міської ради повідомила про два випадки отруєння чадним газом від генератора в одній з львівських кав’ярень. Зокрема, отруїлись працівниці, віком 53 та 20 років. Постраждалих у стані середньої важкості скерували в обласну клінічну лікарню.

Розміщені одразу поруч із магазинами, кав’ярнями та іншими установами генератори не лише створюють зайвий шум, який погіршує концентрацію уваги, сприяє виникненню дратівливості та швидкої втомлюваності, але й виробляють чадний газ та інші шкідливі речовини, які призводять до отруєння. Від шуму можуть тимчасово врятувати навушники, проте накопичення газу в приміщенні людина може помітити не одразу й зреагувати на нього занадто пізно. 

Чадний газ є небезпечним, передусім, через те, що його не можна побачити чи відчути його запах. Визначити його концентрацію у приміщенні можна лише за допомогою спеціальних приладів. Небезпекою є також не тільки велика концентрація чадного газу, але й вдихання невеликої дози протягом тривалого часу. Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що довше людина вдихає газ, то серйозніші симптоми можуть виникнути. 

Серед головних ознак отруєння чадним газом виділяють:

  • головний біль;
  • запаморочення та втома;
  • утруднене дихання, задишка;
  • сухий кашель;
  • нудота та блювота.

“Симптоми отруєння чадним газом не завжди очевидні, особливо при його низькій концентрації. Вони можуть бути схожі на грип чи харчове отруєння. Але на відміну від грипу, отруєння чадним газом не викликає підвищення температури”, - пояснюють у МОЗ. 

З часом можуть виникати також такі симптоми, як втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті або ж втрата свідомості. 

У випадку появи перших ознак отруєння слід викликати екстрену медичну допомогу та вимкнути усі прилади, які виділяють шкідливі речовини. Постраждалого слід негайно винести на свіже повітря, забезпечити вільний допуск повітря до легень. За необхідності слід розстебнути одяг, який ускладнює дихання.

 Додамо, що, за вимогами ДСНС, генератор необхідно розміщувати лише зовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання. Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) не менше 6 метрів. Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ