Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Януковича звинуватили у сексизмі

Правозахисники й дослідники гендерних питань в Україні обурюються висловлюванням президента Віктора Януковича про роздягнених жінок навесні як принаду країни.

Про це повідомляє "Deutsche Welle", нагадуючи, що Янукович у Давосі сказав, що на Україну іноземцям варто дивитися, особливо "коли почнуть квітнути каштани в Києві і у містах українських почнуть роздягатися жінки: побачити цю красу – це чудово".

Президент харківської фундації "Громадська альтернатива" Марія Ясеновська, яка опікується освітніми проектами в галузі прав людини, вважає таку репліку сексистською.

"Вважаю, що подібні заяви першої особи держави свідчать про загальні тенденції і ставлення до питання гендерної рівності у внутрішній політиці держави", - каже вона.

"Україна підписала низку міжнародних угод, за якими питання досягнення гендерної рівності мають стати одними з пріоритетних напрямів діяльності держави", - наголошує Ясеновська.

На її думку, якщо подібні слова дозволяє собі президент, то що говорити про пересічних чиновників.

Соціолог і дослідниця гендерних питань Тамара Марценюк каже, що так президент зводить функції українських жінок до краси, природи, а отже ототожнює їх із речами, що є сексизмом.

Українські жінки, наголошує Марценюк, досить освічені, активно залучені до ринку праці й розбудови держави, тож наголос слід робити на цьому, а не на зовнішності та біологічних ознаках.

"Окрім того, може здатися, що такий акцент на красі жінок та оголеній зовнішності – це прихована реклама секс-туризму до України", - нарікає соціолог.

А правозахисниця Ясеновська вказує, що сексистські висловлювання вже давно непристойні в Європі, а отже Януоквич завдав ще одного удару по міжнародному іміджу України.

Між тим, минулого вівторка у ПАРЕ зареєстрували резолюцію щодо ситуації з правами жінок в Україні. Документ підписали члени ПАРЕ від Німеччини, Польщі, Швеції, Румунії, Греції, Швейцарії, Чехії, Австрії та ін.

У резолюції йдеться, зокрема, про слабке представництво жінок у Верховній Раді і повна відсутність жінок в уряді.

Також ПАРЄ непокоїть домашнє насильство і торгівля людьми, від яких у першу чергу страждають жінки, дискримінація жінок-мігранток і невиконання положень закону "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків".

Крім того, в резолюції згадано формальний підхід до формування державних програм, нерозуміння базових питань прав жінок з боку високопосадовців й поширення гендерно-дискримінаційної та сексистської зовнішньої реклами.

У резолюції Раді Європи пропонують запровадити моніторинг дотримання прав жінок в Україні, повідомляє УП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ