Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЄБРР надає гарантію 50 млн євро для підтримки кредитування в Україні

ЄБРР надає гарантію 50 млн євро для підтримки кредитування критично важливих галузей української економіки. Про це повідомили в пресслужбі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Чотири нефінансовані угоди про розподіл ризиків – з «ОТП Лізинг», «Креді Агріколь» (Україна), «ПроКредит Банком» та «ОТП Банком» (Україна)

Ця підтримка є частиною обсягу 1 млрд євро, запланованого на підтримку Україні від ЄБРР разом з донорами та партнерами на цей рік

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтримує агробізнес та інші критично важливі галузі економіки України за допомогою надання інструментів розподілу ризиків трьом українським банкам та лізинговій компанії.

За цими угодами Банк бере на себе до 50% кредитного ризику за новим фінансуванням загальним обсягом 200 млн євро, яке нададуть «ОТП Лізинг» (80 млн євро), «Креді Агріколь» (50 млн євро), «ПроКредит Банк» (40 млн євро) та «ОТП Банк» (30 млн євро), за умови, що гарантії покриватимуть не більше 50% портфеля. Завдяки цим і попереднім угодам про розподіл ризику, підписаним у травні 2022 року, загальний обсяг фінансування, підтриманого з початку війни, сягнув 253 млн євро.

Інструменти розподілу ризику ЄБРР допоможуть цим місцевим фінансовим установам у кредитуванні приватних українських компаній, що працюють у таких критично важливих секторах, як первинне сільське господарство та сільськогосподарські послуги, харчова промисловість, транспорт і логістика, роздрібна торгівля і фармацевтика. Це, у свою чергу, допоможе у забезпеченні продовольчої безпеки та збереженні джерел засобів для існування домогосподарств в Україні, основні сектори економіки якої зазнали масштабного негативного впливу внаслідок російського вторгнення 24 лютого 2022 року.

З частки ризику, яку покриває ЄБРР, 50% підтримується Гарантією покриття перших втрат, що фінансується донорами у рамках Пакету стійкості Банку.

Підтримка продовольчої безпеки в Україні під час війни є одним з пріоритетних напрямів діяльності ЄБРР. Спеціальний пакет продовольчої безпеки Банку передбачає підтримку інвестицій в обсязі 200 млн євро цього року в Україні. ЄБРР також підтримує торгівлю, енергетичну безпеку, життєво важливу інфраструктуру та фармацевтичну галузь і взяв на себе зобов’язання інвестувати в Україні до 3 млрд євро у 2022-23 роках.

ЄБРР миттєво засудив російське вторгнення в Україну 24 лютого та пообіцяв бути поряд з Україною. На початку квітня Рада керуючих ЄБРР проголосувала за призупинення на невизначений термін доступу Росії та Білорусі до фінансування та технічної допомоги ЄБРР. Банк закрив свої офіси у цих двох країнах.

На додаток до Пакету стійкості для України та сусідніх країн, на які вплинула війна, ЄБРР пообіцяв допомогти у фінансуванні відбудови України, коли це дозволять умови.

«ОТП Лізинг» – провідна лізингова компанія в Україні з ринковою часткою 45% за розміром лізингового портфеля, що надає послуги з фінансового лізингу та управління транспортним парком корпоративним клієнтам і МСП по всій країні. Кінцевим власником компанії є OTP Bank Plc. (Угорщина).

«Креді Агріколь» (Україна) – 100% дочірня компанія Credit Agricole S.A. (Франція). Банк посідає 10-е місце за розміром активів (2 млрд доларів, ринкова частка 3%).

«ПроКредит Банк» (Україна) - 100% дочірня компанія ProCredit Holding AG & Co. KgaA і один з лідерів ринку фінансування малих і середніх підприємств (МСП) в Україні. За розміром активів (1 млрд доларів) входить до 15 найбільших банків України.

«ОТП Банк» (Україна) - 100% дочірня компанія OTP Bank Plc (Угорщина). У кредитному портфелі 75% складають кредити МСП і корпоративних клієнтів, решта 25% - роздрібні кредити. Банк посідав 9-е місце в Україні з ринковою часткою 3,6% за розміром активів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ