Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЄБРР виділив українським підприємцям мільйон євро на кліматичні інновації

Приватні підприємці з України, діяльність яких полягає у створенні та розвитку кліматичних технологій, мають шанс отримати від Європейського банку реконструкції та розвитку безповоротне фінансування на власні розробки у розмірі 20 або 50 тисяч євро. Про це сьогодні, 4 серпня, під час презентації проекту розповів співзасновник неурядової організації Greencubator Роман Зінченко, передає кореспондент Гал-інфо.
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

За словами Романа Зінченка, впродовж 2017 та 2018 року приватні підприємці з різних куточків України матимуть змогу подати свої заявки на одержання спеціального «Кліматичного інноваційного ваучера». Здебільшого фінансування одного проекту не перевищуватиме 20 тисяч євро, однак компанії із проектами, що мають потенціал стати проривними і випереджають конкурентів, можуть поборотись за мегаваучер розміром до 50 тисяч євро. Варто зазначити, що загальний фонд інноваційних ваучерів на 2017-2018 роки складає 1 мільйон євро. Таким чином, впродовж цих років щонайменше 50 проектів мають шанс отримати фінансове забезпечення, яке не потрібно буде повертати.

Однак, як розповів співзасновник Greencubator, проект інноваційних ваучерів має декілька важливих нюансів. Перш за все, варто наголосити, що кожна компанія, яка виграє конкурс на право дофінансування від ЄБРР, повинна вкласти у запропонований проект щонайменше 25% від його загальної вартості. Окрім цього, претендувати на інноваційний ваучер має право лише приватна фірма, а не державна установа. На додачу, впродовж 2017-2018 рр. пройде всього 4 хвилі подачі заявок, одна з яких вже завершилась. Результати пілотного відбору стануть відомі 19 вересня 2017 року. Друга хвиля вже розпочалась, тому кожен, хто прагне подати заявку, може зробити це до 15 жовтня на веб-сайті climate.biz. Варто додати, що впродовж першого етапу проекту на один інноваційний ваучер претендувало близько 8 компаній.

Як наголосив Роман Зінченко, брати участь в проекті можуть лише ті компанії, які втілюють в життя інноваційні ідеї щодо зменшення шкідливого впливу на клімат або ж розробляють відповідні технології. Це може бути малий або середній бізнес, стартап чи корпорація, які діють на ринку щонайменше 1 рік та відповідають таким головним критеріям:

-   позитивний кліматичний і екологічний вплив;

-   інноваційність (створення продукту, якого ще немає на ринку);

-   можливість масштабувати технологію/розробку і використовувати в інших секторах чи галузях;

-   ринковий потенціал.

Також Роман Зінченко пояснив яким чином розподілятимуть кошти, надані українським компаніям в межах програми. Справа в тому, що проект не передбачає прямого фінансування компанії, а кошти, виділені власникам інноваційного ваучера (так званим бенефіціарам), будуть призначенні на оплату послуг профільних компаній (надавачів певного сервісу, підрядників). Тобто ЄБРР виділяє 75% від тієї суми, яка необхідна компанії на створення чи запровадження певних кліматичних інновацій, і ці кошти виплачуються надавачам послуг після закінчення проекту. Решту 25% фірма платить самостійно на початку проведення кампанії. Надавачами послуг можуть стати як приватні компанії, так і державні структури, однак вони не можуть бути тісно пов’язаними з бенефіціарами чи належати одному бізнесу. В межах одного проекту можна залучати до 3 надавачів послуг.

Окрім того, що бенефіціар отримує дофінансування та шанс на втілення власних ідей, він також підвищує власний рівень престижу, оскільки відбір проектів відбувається на конкурсній основі. Конкурс, до слова, проводить організація Greencubator. Експерти ретельно вивчають кожен проект і вирішують кому варто призначити дофінансування. Як наголосив Роман Зінченко, компанія, що не пройшла конкурс з першого разу, може подавати заявку на участь декілька разів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ