Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Єгипет передумав виробляти ракети для рф, натомість схвалив продаж снарядів для України

Єгипет призупинив план таємного постачання ракет до Росії минулого місяця після переговорів із високопоставленими чиновниками США і натомість вирішив виробляти артилерійські боєприпаси для України.
Президент США Джо Байден та президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі / Фото: AP

Про це свідчать опубліковані в результаті "зливу" документи Пентагона, про які раніше не повідомлялося, пише The Washington Post

Минулого тижня The Washington Post повідомила про ще один документ, який викрив таємну схему президента Єгипту Абделя Фаттаха Ас-Сісі в лютому щодо надання Росії до сорока тисяч 122-мм ракет Sakr-45, які можуть використовуватися в російських системах залпового вогню. Сісі доручив своїм підлеглим тримати проєкт в таємниці, «щоб уникнути проблем із Заходом», йшлося в документі. Офіційний представник Каїра заперечив цю інформацію.

Нові ж документи, на які посилається WP, свідчать про те, що на початку березня президент Єгипту відмовився від планів поставок Москві.

Хоча Єгипет має давні дипломатичні та військові відносини з Росією, протягом десятиліть він був головним американським союзником на Близькому Сході та отримує понад мільярд доларів на рік військової допомоги США, зазначає видання. 

У новому оприлюдненому документі йдеться, що Єгипет відклав московську угоду та схвалив продаж 152-мм і 155-мм артилерійських снарядів Сполученим Штатам для передачі Україні.

Вашингтон намагався залучити нових прихильників — і вкрай необхідну амуніцію — для боротьби Києва з російськими військами. Єгипет мав намір використовувати свій потенціал для виробництва зброї для України як «важіль» для отримання передових військових товарів США, йдеться в документі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ