Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЄС допомагає розвивати мультимодальні перевезення в Україні

Європейський Союз проводить транспортну політику, спрямовану на формування стійкої, енергоефективної та екологічної мобільності транспорту. Досягти цієї мети можна шляхом використання мультимодальних перевезень, які оптимально поєднують різні види транспорту. Про це інформує представництво ЄС в Україні.

Міністерство інфраструктури України також бере на себе зобов'язання щодо політики розвитку мультимодальних перевезень в Україні, як це визначено в Національній транспортній стратегії України, ухваленій у травні 2018 року. Це забезпечить кращу інтеграцію видів транспорту та встановлення взаємосумісності на всіх рівнях транспортної системи в Україні. Мультимодальні перевезення також сприятимуть підвищенню безпеки, зменшенню забруднення та покращенню доріг внаслідок меншого використання.

В межах круглого столу, присвяченого розвитку мультимодальних перевезень в Україні, заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань сказав: "Настав час активізувати наші зусилля і прискорити наш прогрес, щоб досягти бажаних результатів. Сьогоднішні обговорення наближають нас до того, щоб розмістити мультимодальність у серці транспортної системи України. Застосування нових технологій та комбіноване застосування різних видів транспорту допоможе зменшити транспортне навантаження на наших дорогах, знизити рівень шуму та забруднення повітря та покращити якість життя наших громадян".

Європейська Комісія надає Україні технічну допомогу для створення сприятливого середовища для розвитку та покращення якості логістичних послуг та мультимодальних перевезень. Проект "Підтримка імплементації Угоди про асоціацію та Національної транспортної стратегії в Україні (AASISTS)", що фінансується ЄС, підтримує Міністерство інфраструктури України у розробці концепції первинного законодавства відповідно до Директиви ЄС 96/53 щодо комбінованого транспорту та в ухваленні закону про мультимодальні перевезення в Україні.

Ключовий експерт проекту ЄС AASISTS Альберт Бергонзо заявив: "Досвід ЄС показує, що впровадження мультимодальних перевезень має значні переваги з точки зору безпеки та впливу на навколишнє середовище. Україна, з її величезною територією та розгалуженою залізничною мережею, ідеально підходить для реалізації транспортної політики, що призведе до рівних можливостей та досягнення стандартів ЄС, надання нових видів транспортних послуг та допоможе Україні прокласти шлях до економічного зростання".

Для забезпечення розвитку мультимодального транспорту країни було визначено такий комплексний підхід:

  • Підготовка плану дій для розвитку мережі мультимодальних транспортних терміналів 
  • Підготовка плану розвитку мережі регулярних маршрутів комбінованого транспорту
  • Впровадження заходів для розвитку та модернізації транспортної інфраструктури
  • Розвиток привабливого середовища для інвестицій
  • Вдосконалення механізмів державного та приватного партнерства
  • Спрощення адміністративних процедур, що застосовуються під час перетину кордону та процедур для транзитного транспорту
  • Створення гнучкої тарифної системи (тарифи на контейнери розміром 30 футів тощо)
  • Здійснення заходів, спрямованих на стимулювання розвитку комбінованого транспорту
  • Забезпечення співпраці між державними органами та бізнесом з метою досягнення результатів
  • Затвердження необхідного пакету законодавчих актів
  • Розробка та затвердження комплексу державних стимулів для розвитку комбінованого транспорту
  • Розвиток міжнародного співробітництва у сфері комбінованого транспорту.

В цьогорічній події брали участь висококваліфіковані доповідачі, а саме представники Європейської Комісії, Міністерства транспорту та зв'язку Республіки Білорусь, Міністерства транспорту, морського сполучення та зв'язку Республіки Туреччина та ключові гравці приватного сектору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ