Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЄС змінить правила перевірки прямих іноземних інвестицій

Рада Європейського Союзу схвалила нові правила перевірки прямих іноземних інвестицій. Про це повідомляє Євроінтеграційний портал, посилаючись на Представництво ЄС в Україні.

"Незабаром у ЄС з’явиться збірка нових правил, яка сприятиме поліпшенню ретельної перевірки прямих інвестицій, що надходять з країн з-поза меж Євросоюзу, з огляду на їхній вплив на безпеку та громадський порядок у ЄС", — зауважили у дипмісіїї.

В межах нових правил країни-члени ЄС та Єврокомісія зможуть обмінюватися інформацією та порушувати окремі питання, які викликають занепокоєння. Водночас країни ЄС збережуть за собою право переглядати та потенційно блокувати прямі іноземні інвестиції з міркувань безпеки та громадського порядку. Рішення щодо створення та підтримки державного механізму перевірки також залишиться за окремими країнами-членами ЄС, - інформує Євроінтеграційний портал.

"ЄС є та залишиться одним з найвідкритіших у світі місць для інвестицій. Нові правила щодо перевірки інвестицій гарантуватимуть, що відкритість крокує пліч-о-пліч із чутливим захистом наших стратегічних активів", — підкреслив Міністр з питань бізнесового середовища, торгівлі та підприємництва Румунії (країни-голови ЄС) Штефан-Раду Опреа.

Крім того, згідно з новими правилами, Єврокомісія отримає можливість виступати з висновками у випадках, що стосуються низки країн-членів або, якщо інвестиція здатна вплинути на проект чи програму, яка становить інтерес для усього ЄС. Йдеться, зокрема про "Горизонт 2020" або Галілео.  

У Представництві зазначили, що ключові торговельні партнери Євросоюзу вже застосовують подібні правила. Натомість у ЄС всеохопні норми запровадять вперше.

Норму оприлюднять 21 березня. Нові правила набудуть чинності через двадцять днів після публікації, а через 18 місяців їх буде повністю застосовано.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ