Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Євген Положій презентував у Львові нову книгу “Фінальний епізод”

Український письменник та журналіст Євген Положій презентував нову книгу “Фінальний епізод” (війни, що тривають 400 років).
Фото: Facebook Євгена Положія

Автор написав дві книги про війну “Іловайськ” та “5 секунд, 5 днів” та чотири книги разом з іншими авторами присвячена пам'яті героям, які загинули з 2014 по 2019.

“Після того як я написав книгу “Іловайськ” я подумав все, досить. Я хочу написати текст без жодного пострілу”, - розповів Євген Положій.

За його словами нова книга, це історія яку можна пропустити крізь серце та душу, щоб зрозуміти не тільки страшні процеси війни, а й звичайні людські. Історія про війну, яка триває та в якій ми вийдемо не тільки переможцями, а в першу чергу людьми, які не розівчились любити.

“Фінальний епізод” написаний на основі реальних подій та архівних матеріалів про битву за свободу, яка відгукнеться у серцях кожного українця. 

За словами автора йому потрапила інформація, що пастор з Маріуполя вийшов копати окоп разом зі своїми дітьми. Дізнавшись більше про пастора “я був шокований, так це ж і є той герой, той позитивний, ні на кого не схожий чоловік, людина яка робить неймовірні речі”- пригадує автор. 

Прототипом головного героя книги “Фінальний епізод” став  Геннадій Мохненко, який є пастором, військовим капеланом та волонтером, що евакуює людей з гарячих точок та надає духовну підтримку військовим та їхнім родинам. Також є батьком 38 дітей, з яких 35 прийомні.

Автор книги згадує, як перший раз подзвонив пастору, щоб попросити написати про нього книгу та перше, що Геннадій в нього запитав “А ви з якої церкви?”. 

Історія пастора це не тільки історія людини, яка стає християнином, а яка стає на бік справедливості, політичної справедливості, національної справедливості, про людину, яка зростала з Україною та переживала усі складні процеси. 

Євген Положій записав близько 40 годин розмов та 14 великих інтерв'ю з  родинами з Маріуполя, вони віддали свою історію перебування в Маріуполі, день за днем. Також, автор шукав своїх родичів та знайомих, ознайомився з багатьма документами столітньої давнини - це все виросло в велике  дерево, яке проілюстроване на обкладинці книги, а на зворотному боці книги є герби Маріуполя, Харкова та Сумщини. Положій зазначив, що під час написання книги його переслідувала така проста думка, що історія практично кожної української родини, якщо її розкласти по роках і поколіннях, то це і буде історія України.

Книга “Фінальний епізод” (війни, що тривають 400 років) з непростим та особливим текстом, після якого приходить усвідомлення своєї ідентичності, допомагає краще осмислити нову історію України на прикладі звичайних та незламних українців.

Підготувала Надія Файгель

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ