Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Єврокомісія надає Україні перші 3 мільярди євро з пакету макрофінансової допомоги

Сьогодні Комісія виділила перший платіж у 3 мільярди євро з пакету макрофінансової допомоги+ (МФД+) для України у обсязі до 18 мільярдів євро. Про це повідомили в представництві ЄС в Україні.

Він є наслідком невідкладного ухвалення Регламенту про МФД+ і набуттям ним чинності в середині грудня 2022 року – менш ніж за два місяці після запиту, сформульованого під час засідання Європейської ради від 20-21 жовтня 2022 року.

Що таке пакет МФД+ і як він працює?

Маючи стабільну, регулярну та передбачувану фінансову підтримку у обсязі до 18 мільярдів євро на 2023 рік, Україна зможе і надалі виплачувати заробітні плати та пенсії і підтримувати роботу основних державних послуг, як-от лікарень, шкіл та житло для переселених осіб. Вона також дозволить Україні забезпечити макроекономічну стабільність і відновити критичну інфраструктуру, зруйновану Росією під час агресивної війни, скажімо, енергетичну інфраструктуру, водопостачання, транспортні мережі, дороги і мости.

У порівнянні зі стандартними операціями макрофінансової допомоги, а також для узгодження з нинішніми обставинами в Україні, цей інструмент МФД+ пропонує Україні підвищену гнучкість та вигідніші умови для запозичень. Україна повинна буде погасити ці винятково пільгові кредити протягом терміну до 35 років, починаючи з 2033 року. Надалі виявляючи солідарність, ЄС запропонував, окрім того, покрити для України витрати на відсотки, підтримані, за потреби, шляхом додаткових цільових внесків від держав-членів до бюджету ЄС. Держави-члени ЄС і треті країни зможуть, за бажанням, вносити зверх цього додаткові кошти до фонду, які будуть використовуватися в якості грантів. Потім ці кошти будуть спрямовані через бюджет ЄС, що дозволить Україні отримати допомогу в узгоджений спосіб.

Таке фінансування допоможе Україні вирішити нагальні короткострокові потреби у фінансуванні та супроводжуватиметься реформами, а також вимогами щодо звітності для забезпечення прозорого та ефективного використання цих коштів. Їх викладено у Меморандумі про взаєморозуміння між Україною та Комісією, який набув чинності 16 січня 2023 року. Узгоджені політичні умови спрямовані на зміцнення інститутів України і закладення підвалин для успіху зусиль з відновлення, а також на підтримку України на її європейському шляху. 20 цільових політичних умов, які Україна і Комісія вважають досяжними до кінця 2023 року, стосуються чотирьох сфер державної політики: макрофінансова стабільність, структурні реформи і належне управління, верховенство права і боротьба з корупцією та енергетика.  

Майбутні виплати Україні у рамках інструменту МФД+ у розмірі 1,5 мільярда євро на місяць продовжаться починаючи з березня і залежатимуть від задовільного прогресу в напрямку реалізації узгоджених умов, а також неухильного дотримання вимог щодо звітності.

Як фінансуються кредити у рамках МФД+?

Для забезпечення коштів за такими кредитами Комісія бере позики на ринках капіталу відповідно до уніфікованого підходу до фінансування. Виходячи з цього, Комісія від імені ЄС випускає єврооблігації під єдиною маркою, а не окремо номіновані облігації для спеціальних програм. Це дозволяє ЄС структурувати кредити таким чином, аби Україні було легше управляти вартістю запозичення коштів і утримувати їх якомога нижчими, що також буде на користь Україні як одержувачці кредитів.

Щоб гарантувати згадане запозичення для України, Комісія цілеспрямовано використовує для цієї держави запас бюджету ЄС. Запас бюджету – це різниця між «стелею» власних ресурсів (тобто максимальний обсяг ресурсів, які Комісія може запросити держави-члени внести на певний рік) і тими коштами, яких вона фактично потребує для покриття витрат, передбачених бюджетом. Запас бюджету, який уже використовується для гарантування позик для програм фінансової допомоги державам-членам, гарантуватиме інвесторам в облігації, що суми, позичені ЄС для фінансування кредитів Україні, будуть погашені за будь-яких обставин.

Голова Урсула фон дер Ляєн сказала: «Підтримка України з метою задовольнити її потреби у фінансуванні, щоб вистояти супроти російської агресії, є водночас важливою і невідкладною. Сьогоднішня виплата перших 3 мільярдів євро у рамках погодженої в грудні макрофінансової підтримки у обсязі до 18 мільярдів євро засвідчує, що Комісія діє з максимальною швидкістю і рішучістю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ