Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європарламент ухвалив резолюцію про надзвичайний кліматичний стан

Європейський парламент 28 листопада ухвалив резолюцію, якою проголосив надзвичайний кліматичний стан у Європі та всьому світі, а також зобов’язав Європейську комісію вжити заходів для обмеження впливу глобального потепління.

Як повідомляє пресслужба Європейського парламенту, Європейська комісія тепер повинна у своїх фінансових і законодавчих рішеннях враховувати ціль обмежити зростання температури до 1,5°C, - передає Громадське.

Європарламент прийняв ще одну резолюцію, якою закликає ЄС розробити стратегію досягнення кліматичного нейтралітету до 2050 року — тобто переходу на екологічні стандарти та відновлювані джерела енергії.

Депутати також закликали всі країни ЄС поступово скоротити пряме й непряме фінансування підприємств, які використовують у своїй діяльності викопне паливо, до 2020 року.

Рішення Європейського парламенту ухвалено напередодні Кліматичної конференції ООН, яка відбудеться в столиці Іспанії Мадриді з 2 по 13 грудня. Від ЄС у ній візьме участь делегація Європарламенту, а його глава Давид Сасолі виступить на офіційному відкритті заходу.

Раніше Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) оприлюднила дані свого моніторингу, згідно з яким збільшення CO₂, азоту та метану в повітрі у 2018 році були вищими середнього рівня. Вплив потепління на клімат довгоживучих парникових газів з 1990 року збільшився на 43%. Близько чверті всіх викидів вуглецю поглинається морями, і така ж кількість — землею і деревами.

Рішення про оголошення надзвичайного кліматичного стану вже оголосили Велика Британія, Ірландія, Франція, Аргентина, Португалія та Канада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ