Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

З 1 липня карантин, спричинений COVID-19, скасовано

Карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу в Україні завершено. Відповідне рішення ухвалив Уряд. Відповідно, COVID-19 переходить до групи сезонних захворювань, як грип. Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.
Фото: Pexels

«Навесні ВООЗ скасувала надзвичайну ситуацію в сфері охорони здоров'я, тобто COVID-19 було перенесено до постійної проблеми охорони здоров'я. Однак COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. Тому вакцинація залишається рекомендованою, пункти щеплення працюватимуть», – пояснив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними. Наразі на рівні країни є понад 7 млн доз вакцини.

За рекомендаціями ВООЗ, вакцинуватись насамперед мають групи ризику: вагітні, особи віком 60+, імуноскомпроментовані, а також працівники об’єктів критичної інфраструктури.

Вакцинуватися можна буде як і до скасування карантину: у свого сімейного лікаря або у пунктах вакцинації. Пункти щеплень продовжуватимуть працювати, на їх базі додатково планується проведення рутинних щеплень.

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. При цьому варто зазначити, що вакцинація проти COVID-19 є рекомендованою, але не обовʼязковою. Базовий курс щеплення складається з двох вакцин (або з однієї, якщо використовується однодозна вакцина «Джонсон»). Після того роблять перший бустер і другий бустер. На сьогодні це рекомендована схема – базова для 95 % українців. Рішення щодо 3 ревакцинації проти COVID-19 буде розглянуто на найближчому засіданні НТГЕІ.

Базові протиепідемічні та профілактичні заходи (маски, антисептики, обмежувальні заходи та дистанції у місцях громадського користування) залишаються рекомендованими та застосовуватимуться у разі точкових спалахів COVID-19 на рівні окремих колективів, міст чи областей.

Щодо COVID-сертифікатів на території України через відсутність карантинних обмежень його використання та наявність є не обовʼязковою. Попри скасування пандемії кожна держава приймає самостійні рішення щодо запровадження карантинних обмежень стосовно різних інфекційних хвороб, тому в разі закордонних поїздок варто перевірити вимоги країни стосовно COVID-сертифікатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ