Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 1 січня збільшився мінімальний розмір пенсій

З 1 січня збільшився мінімальний розмір пенсій для осіб, які досягли 65 років і мають тривалий страховий стаж. Дрогобицький сервісний центр Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» передбачено зростання поточного року мінімальної заробітної плати до рівня 4723 грн. У зв’язку із цим з 1 січня перераховано мінімальний розмір пенсійних виплат для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років і мають страховий стаж не менше як 30 років для жінок і 35 років для чоловіків.

Як наслідок, мінімальний розмір пенсії за віком, встановлений для зазначеної категорії осіб у розмірі 40% нової величини мінімальної заробітної плати, з 1 січня збільшиться до 1889,20 грн. Перерахунок пенсій проведено автоматизованим способом за матеріалами пенсійних справ.

Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

Пенсіонерам, які досягнуть 65 років у поточному році, такі перерахунки здійснюватимуть із дня досягнення відповідного віку за наявності в них необхідного страхового стажу.

Також наприкінці минулого року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Деякі питання виплати пенсій окремим категоріям громадян» щодо виплати військових пенсій. У цій постанові передбачено, що:

з 1 січня 2020 року виплата пенсій, призначених згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» до 1 березня 2018 року (крім пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) та поліцейським) і перерахованих із 1 січня 2018 року з урахуванням розміру окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, відсоткової надбавки за вислугу років за відповідною або аналогічною посадою, котру особа займала на дату звільнення зі служби, що визначені станом на 1 березня 2018 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 №704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», здійснюється в підвищеному розмірі з урахуванням 100 відсотків суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року;

особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) з 1 січня 2020 року виплачується пенсія, котра з 1 січня 2016-го перерахована з розміру грошового забезпечення за прирівняною посадою поліцейського (з урахуванням доплат до попереднього розміру пенсії, встановлених законодавством), щомісяця здійснюється виплата 100 відсотків різниці між місячним розміром підвищеної пенсії, розрахованої з 1 січня 2016 року, і місячним розміром пенсії, одержаної особою за період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2017-го, до забезпечення повної виплати розрахованої суми різниці.

Слід зауважити, що з нового року зростають вимоги до страхового стажу для тих, що планують вийти на пенсію за віком. Для того, щоб вийти на заслужений відпочинок у 60 років, потрібно мати мінімум 27 років страхового стажу. Якщо особа має від 17 до 27 років страхового стажу, то зможе вийти на пенсію не раніше як у 63 роки, а якщо стаж становить від 15 до 17 років, то не раніше як у 65 років.

Нагадаємо, керівника одного з підприємств Дрогобича притягнуть до відповідальності через невиплату працівникам зарплат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ