Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 1 травня доведеться підняти ціну на газ, — Нафтогаз

НАК "Нафтогаз України" звернувся до уряду з проханням скасувати Положення про покладення спеціальних обов’язків, бо інакше компанія буде змушена з 1 травня підняти ціну на газ для населення до 7184,8 грн (без ПДВ та транспортування).
Про це повідомив Укрінформ з посиланням на прес-службу Нафтогазу.
"Ціна Нафтогазу на газ для роздрібних постачальників газу для населення, виробників теплової енергії та інших захищених категорій споживачів з 1 травня 2019 року піднімається на 15% до рівня 7184,8 грн за 1000 кубометрів (без урахування ПДВ та витрат на транспортування і розподіл). При цьому ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за 1000 кубометрів з ПДВ, або на 27% нижче ціни, розрахованої згідно з вимогами Кабінету міністрів", - прокоментували у Нафтогазі.

Водночас, стверджує компанія, без рішення Кабінету міністрів про скасування Положення про покладення спеціальних обов’язків Нафтогаз не має права самостійно зменшувати вартість ресурсу, який вона постачає роздрібним постачальникам газу, виробникам тепла та іншим споживачам, які підпадають під дію Положення про ПСО.

"9 квітня 2019 року НАК "Нафтогаз України" звернулась до Кабінету міністрів України з проханням скасувати затверджене ним Положення про покладення спеціальних обов’язків, яке вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести відповідні зміни до нього. Наразі для Нафтогазу є обов’язковим виконання вимог постанови КМУ №867 від 19.10.2018, яка затверджує Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу", - зазначили у НАК.

У компанії заявляють, що постанова №293, ухвалена урядом 03.04.2019, не звільняє Нафтогаз від зобов’язання виконувати чинну постанову №867, з огляду а норми прямої дії статей 8 та 19 Конституції України. Вона також не накладає на Нафтогаз нових спеціальних обов’язків та не скасовує чинного Положення про ПСО.

"Нафтогаз неодноразово звертався до уряду з проханням скасувати постанову №867 або привести встановлену нею ціну до рівня ринкової. Порушення цього Положення загрожує компанії та її посадовим особам як відповідальністю за порушення Ліцензійних умов постачання природного газу, так і відповідальністю за кримінально карані правопорушення", - зазначили у НАК.

Як повідомлялося, на початку квітня ухвалив постанову №293, якою зобов'язав Нафтогазпродавати газ для потреб населення за ціною газу для промисловості, однак не вищою, ніж визначено положенням про ПСО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ