Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З літа 2019 ціна на електроенергію для населення почне стрімко зростати

З літа 2019 року ціна на електроенергію для населення буде зростати. Про це заявив на III україно-німецькому форумі «ВЕА: Біоенергетика, енергоефективність, агробізнес» експерт аналітичного центру DiXi Group Олексій Михайленко.

За його словами, це природний наслідок створення конкурентного ринку електроенергії та її вільного ціноутворення. Ця реформа стартувала з прийняттям Закону «Про ринок електричної енергії».

На форумі, де обговорювали біоенергетику, енергоефективність у медицині, муніципалітетах та малих містах, темі лібералізації ринку електроенергії була присвячена окрема секція. На ній експерти, бізнесмени та чиновники дискутували: як вільна торгівля електрикою вплине на українську економіку.

«У Німеччині перехід на енергоефективні технології зайняв 20 років. Це сталося тому, що люди почали себе, можна сказати, виховувати. У Німеччині майже кожен домовласник так чи інакше використовує альтернативні джерела електроенергії: сонячну, енергію вітру та інші, — розповів Генеральний консул ФРН у Донецьку (офіс у Дніпрі) доктор Вольфґанґ Мьоссінґер. — Той же шлях починає Україна».

Доктор Мьоссінѓер підкреслює: проекти на кшталт ВЕА-форуму або проекту GIZ “Енергоефективність у громадах” Німеччина провадить саме для того, щоб допомогти українцям максимально безболісно й ефективно пройти перехідний період трансформації енергетичного ринку.

«Німеччина підтримує розвиток енергоефективності в Україні, тому що німцям потрібні стабільні сусіди зі стійкою і сучасною економікою, — пояснює представник проекту «U-LEAD з Європою» Олександр Кун. — Крім того, ефективне використання енергії – спосіб зберегти клімат та природу, А в цьому питанні кордонів між країнами немає, всі ми тут в одному човні».

«Лібералізація ринку електроенергії буде проходити подібно до того, що сталося в Німеччині з залізницею, — вважає Олексій Михайленко. – Там близько ста років концесією на перевезення володіла одна компанія, але тепер рейки належать одній компанії, але перевезеннями займаються різні фірми»

Згідно з планом реформування, відбудеться поділ функцій обленерго на функції розподілу та продажу електроенергії. При цьому за обленерго збережеться монополія на управління мережами, а сектор поставок стане конкурентним.

«Будь-яка компанія може зайти на ринок, купувати електроенергію у виробників і продавати роздрібному споживачу», — пояснює Олексій Михайленко.

Усього для електрики створять п'ять сегментів ринку: внутрішньодобовий, балансуючий, «на добу наперед», ринок допоміжних послуг та прямих договорів. Електроенергію можна буде купувати оптом як безпосередньо у виробників, так і в трейдерів. А в роздріб — у роздрібних постачальників. Трейдери та постачальники будуть діяти в конкурентних умовах.

У грудні 2018 року розпочнеться перший етап реформи — часткове відкриття роздрібного ринку. Завершиться поділ обленерго на компанії, що займаються розподілом і постачанням електроенергії. Великі непобутові споживачі зобов'язані будуть переукласти угоди та купувати електроенергію у нових компаній-постачальників.

Другий етап запланований на липень 2019 року. Буде впроваджено ринки, суттєво зменшиться регулювання цін. Тарифи на електроенергію стануть ринковими. Для залучення нових клієнтів компанії зможуть пропонувати споживачам різні цінові пакети та послуги.

«На новому ринку електроенергії є місце для набагато більшої кількості гравців, ніж традиційні обленерго. Це оператори зарядок для електромобілів, домогосподарства з сонячними батареями, агрегатори та енергетичні кооперативи — всі вони можуть створювати конкуренцію нинішнім монополістам, — вважає один із координаторів форуму ВЕА, юрист юридичної фірми ILF Іван Бондарчук. — Проте нові гравці повинні не лише створювати свої бізнес-моделі та адаптувати їх до чинного законодавства, але й активно брати участь у регуляторній політиці, громадських слуханнях і захищати свої інтереси в судах».

Третій етап призначений на літо 2020 року. Тоді повністю завершиться перехід на ринкові ціни для населення.

«Для населення зараз ціна регулюється, і вона нижча, ніж для бізнесу. А бізнес сплачує цю різницю — приблизно 40-50 мільярдів гривень на рік», — пояснює Олексій Михайленко. За його словами, після запровадження ринку це скасують, ціни для населення, таким чином, виростуть, а ціни для бізнесу можуть впасти. В умовах, коли ціна за електрику закладена практично в будь-який продукт, зниження тарифу бля бізнесу може стимулювати економіку і зменшити собівартість багатьох продуктів.«Усім від того стане краще», — вважає Михайленко.

«Взагалі, коли відкриваються такі ринки й усі починають торгувати, ціна, як правило, повзе вгору, — розповів експерт. — Щоби цього не допустити, введуть норми щодо обов'язкового продажу електроенергії населенню за певним тарифом для «Енергоатома». Буде тимчасове ручне управління, щоб не сталося стрімкого стрибку цін. Але зростання, безумовно, відбудеться».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ