Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За несплачені податки до місцевих бюджетів Львівщини можна було придбати Байрактар

Заступник начальника ЛОВА Андрій Годик.
Заступник начальника ЛОВА Андрій Годик.
1/14
Через несплату ПДФО місцеві бюджети у Львівській області недоотримали 250 млн гривень. Причину недоотримання податків у ЛОДА пов’язують зі системним недопрацюванням керівництва Головного управління ДПС у Львівській області.

Про це повідомив заступник начальника ЛОВА Андрій Годик під час брифінгу у Львівській обласній військовій адміністрації у четвер, 25 серпня.  

За даними презентованого дослідження, на Львівщині близько 5800 компаній перебувають у сірій зоні. Керівники 3200 підприємств виплачують працівникам зарплату меншу мінімальної (6500 грн), ще 2500 підприємств — суму близьку до мінімальної зарплати. 

Андрій Годик повідомив, що Державна податкова служба у Львівській області  відзвітувала про хорошу динаміку у частині сплаті ПДФО. Але левова частка цієї позитивної динаміки формується завдяки сплаті зарплати військовослужбовцям та працівникам правоохоронного блоку у так званій бюджетній сфері. 

Податкова оперує даними, згідно з якими середня заробітна плата на березень цього року становила понад 14000 гривень. Наразі невідомо, яка ситуація склалася у реальному секторі без врахування виплат військовим. 

Якщо враховувати ПДФО, до місцевих бюджетів не надходить близько 250 мільйонів. За розрахунками Андрія Годика несплачений ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) це орієнтовна вартість близько 100 нових автобусів "Школярик", 25000 нових бронежилетів 5-го класу або Байрактара. 

Андрій Годик зауважив, що частина підприємств в регіоні як до, так і після повномасштабного вторгнення продовжують зловживати сплатою податків у повному обсязі.

Заступник начальника ЛОВА у дослідженні згадав про мережу супермаркетів “Близенько”, де середня зарплата працівника становить 6900 гривень. Також ТОВ “МОБІЖУК”, що у 2021 році виплачувало своїм працівникам зарплату менше 4000 гривень. 

Також помітні зловживання у харчовій, машинобудівній, транспортній, меблевій галузях, які балансують у сірій зоні з офіційною зарплатою. 

У ЛОВА відзначають, що у них виникають питання щодо ефективності боротьби львівської податкової з мінімізаторами заробітних плат. 

“У межах 2021 року саме за матеріалами ДПС у Львівській області, Держпраці могло ініціювати позапланові заходи контролю у випадку, якщо була (встановлена – ред) невідповідність кількості працівників або податковою були виявлені факти порушення законодавства... 

У минулому році податкова зробила п'ять звернень до Держпраці, чотири за нашими протокольними дорученнями, які були оголошені на міжвідомчій робочій групі, додає заступник начальника ЛОВА”, – зокрема повідомив Андрій Годик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ