Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

За останні кілька років зросла кількість судових справ про банкрутство

Про це розповіла голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач.

25 жовтня у Західному апеляційному господарському суді у Львові відбувся круглий стіл на тему: “Особливості провадження у справах про неплатоспроможність фізичних осіб”. Подія відбулась за підтримки Верховного Суду, апеляційних господарських та місцевих господарських судів, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, науковців та Проєкту ЄС “Право-Justice”. 

Під час відкриття події голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач розповіла, що п’ять років тому, 21 жовтня 2019 року, у дію був введений Кодекс України з процедур банкрутства. Проте як свідчить практика розгляду справ про неплатоспроможність фізичних осіб судами всіх інстанцій, ця проблематика стає дедалі актуальнішою. Питання банкрутства загострилось під час повномасштабної війни, коли кожен українець відчув на собі наслідки вторгнення росії в Україну і зазнав від цього певних збитків. 

“Якщо говорити про статистичні дані, то розгляд справ про неплатоспроможність фізичних осіб збільшилась з 13 справ у 2019 до 1168 справ у 2023 році. Така ж тенденція спостерігається і в Касаційному господарському суді: у 2020 році було розглянуто 21 справу, у 2023 році – 130 справ. Відповідно, збільшується й питома вага кількості розглянутих справ про неплатоспроможність фізичних осіб до кількості розглянутих справ про банкрутство юридичних та фізичних осіб. Наприклад, у господарському суді Львівської області цей відсоток за перше півріччя 2024 року становив 48%”, - розповіла Лариса Рогач 

Особливості процедури банкрутства фізичної особи зараз може бути ускладнена об'єктивними факторами. Зокрема, чимало громадян виїхали з України чи, навпаки, повернулись додому, а їхнє майно відповідно не у тій країні, де вони перебувають. Така ситуація зумовлює необхідність налагодження правової співпраці між судами України та інших країн.

Додамо, що під час круглого столу у Західному апеляційному господарському суді учасники також обговорили проблемні аспекти застосування процедури реструктуризації боргів боржника у справах про неплатоспроможність фізичних осіб, міжнародні стандарти неплатоспроможності фізичних осіб, удосконалення правового статусу арбітражного керуючого у процедурі неплатоспроможності фізичних осіб тощо. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ