Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

За рік понад 76 тис. українців звернулися за ментальною допомогою

Рік тому, у листопаді 2022 року в Програмі медичних гарантій з’явився новий пакет – “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Про це повідомили у пресслужбі. Про це повідомили у Національної служби здоров’я України.

Нині 792 заклади мають договір на цей пакет. За цей час 76 278 пацієнтів отримали допомогу в сфері ментального здоров’я у лікаря первинної медичної допомоги. Національна служба здоров’я виплатила закладам понад 10,68 млн грн.

“З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Тому на первинному рівні впроваджено новий пакет з підтримки ментального здоров’я. Майже 10 тисяч сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів пройшли спеціальну підготовку і навчилися виявляти психічні розлади та надавати необхідну медичну допомогу пацієнту. Таким чином ми наближаємо психологічну допомогу до людини. Тож якщо відчуваєте часті перепади настрою, постійно перебуваєте в пригніченому настрої чи будь-які зміни в ментальному – зверніться до сімейного лікаря”, – зазначила Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

За даними ЕСОЗ, найчастіше пацієнти звертаються до лікаря первинної медичної допомоги з таких причин:

  • Відчуття тривоги/нервування/напруженості

  • Порушення сну

  • Психологічні симптоми

  • Пригнічений настрій

  • Порушення пам'яті

  • Психологічні розлади

  • Гостра реакція на стрес

  • Відчуття роздратованості, злість

Як знайти сімейного лікаря, який має навички надання ментальної допомоги?

Допомогу в сфері ментального здоров’я надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які працюють у закладах із договором на пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Знайти заклад можна за допомогою онлайн-мапи, яка доступна за посиланням доступна за посиланням. Або зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ і оператор підкаже найближчий заклад.

За допомогою фільтрів можна обирати область, населений пункт чи спеціалізацію лікаря. На мапі з’являться медзаклади, які відповідають застосованим фільтрам. А також їх адреси та телефони, за якими можна звернутися або записатися на прийом.

Детальніше, як знати сімейного лікаря, який надає допомогу в сфері ментального здоров’я, у відеороз’ясненні НСЗУ.

Яку допомогу у сфері ментального здоров’я отримує пацієнт у сімейного лікаря?

Сімейний лікар за згоди пацієнта проведе скринінг на психічні розлади. І лише при позитивному результаті проведе клінічну оцінку фізичного стану здоров’я та психічного статусу.

За результатами скринінгу сімейний лікар може запропонувати:

  • направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити психічні розлади, пов’язані з фізичним здоров’ям;

  • план ведення та лікування з виявленими та встановленими раніше розладами в межах компетенції;

  • психосоціальні (психоосвіти, роботи з психосоціальними стресогенними чинниками, сприяння участі у повсякденній діяльності та інше), а також фармакологічні та поведінкові втручання, а за відсутності позитивної динаміки після цього - направлення до лікаря-спеціаліста;

  • першу психологічну допомогу;

  • за потреби та згоди пацієнта, направить до психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій з лікування).

Детальніше про безоплатні послуги з підтримки ментального здоров’я, які можна отримати в сімейного лікаря, на сайті НСЗУ за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ