Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

За що і скільки хабарів беруть чиновники Садового

«Гал-інфо» вирішило зробити невеличкий огляд справ про хабарництво, які в останні кілька років були порушені проти підлеглих міського голови Львова Андрія Садового.

Передусім, нас цікавило, за що найчастіше брали (беруть) хабарі посадовці Львівської міськради та її структурних підрозділів. Та як карають «мерських» хабарників.

1/1

Вироком Галицького районного суду м. Львова від 5 квітня 2019 року за вимагання 7 тис. дол. США хабара до штрафу у 850 грн було засуджено провідного спеціаліста відділу правової експертизи з містобудівних та житлових питань Управління правової роботи юридичного Департаменту Львівської міської ради Богдана Ваверчака.

Фабула цієї справи, яка була відкрита за ч.2 ст. 190 КК України (шахрайство, що завдало значної шкоди потерпілому), така. Потерпілий, у якого посадовець вимагав хабар, є мешканцем Львова, що програв в Шевченківському райсуді справу за позовом до Львівської міськради про встановлення факту проживання однією сім'єю разом із спадкодавцем, який помер 2017 року. Богдан Ваверчак у цій справі був представником відповідача – Львівської міськради.

Потерпілому він пообіцяв, що за грошову винагороду не буде заперечувати про визнання даного позову в апеляційному суді. А у подальшому, коли апеляційна інстанція винесе рішення на користь потерпілого, це рішення не буде оскаржене міською радою в касаційному порядку.

Однак своїх обіцянок посадовець міськради, який за «сприяння» в судах взяв 7 тис. дол. СЩА, не дотримався...

1 квітня 2019 року правоохоронці під час отримання однієї з частин хабара у 400 тис. грн затримали директора ЛКП «Збиранка» Віталія Пугача.

Згодом стало відомо, що керівник комунального підприємства організував механізм з фіктивного постачання вапна, що мало використовуватись для стабільного функціонування станції очистки фільтратів Грибовицького сміттєзвалища. При цьому вимагав 4,7 млн грн «відкату» (хабара) від підприємця, який виграв тендер на постачання вапна для ЛКП «Збиранка».

Рішенням суду Віталія Пукача було заарештовано на 2 місяці та відсторонено від посади директора. Кримінальне провадження, у якому він фігурує, розслідує слідче управління ГУ НП у Львівській області. Справу порушено за ч.3 ст.191 (привласнення, розтрата майна за попередньою змовою групою осіб), та ч.3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі).

5 березня 2019 року співробітники департаменту захисту економіки Національної поліції за підозрою в отриманні неправомірної вигоди на суму 8 тис. грн затримали начальника управління фінансового контролю департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради Олега Дроздова.

За інформацією правоохоронців, посадовець вимагав та отримував від переможців тендеру «відкати» за виконання певних умов по договору. Сума «відкату» становила один відсоток.

Справа щодо Олега Дроздова відкрита за ч.3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі). Розслідування здійснює слідче управління ГУ НП у Львівській області.

Ухвалою Галицького райсуду м. Львова від 06.03.2019 року чиновник був відсторонений від посади на строк два місяці. Опісля суд двічі приймав рішення щодо продовження відстороненя від посади.

17 квітня 2018 року Сихівський райсуд Львова призначив 8,5 тис. грн штрафу екс-працівниці Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львові, яку рік тому затримали при отриманні хабара у розмірі 500 дол. США.

Йдеться про головного спеціаліста організаційного та бухгалтерського забезпечення Інспекції ДАБК у Львові Божену Стрихар.

Хабар Божена Стрихар отримала за обіцянку посприяти в здачі квартири в експлуатацію та видачі відповідного сертифікату. Квартиру в пам‘ятці архітектури місцевого значення переплановували і розширювали за рахунок горища.

Досудове розслідування у цій справі проводилось за ч. 3 ст. 368 КК України. Однак вирок було винесено вже за іншою, що передбачала більш м’якіше покарання — ч. 3 ст. 354 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання працівником підприємства, установи чи організації, який не є службовою особою). Оскільки, як випливає з вироку, лише під час розгляду справи в суді виявилось, що Божена Стрихар чомусь не є службовою особою.

5 квітня 2018 року працівники СБУ затримали під час отримання хабара у розмірі 10 тис. грн директора ЛКП «Культурно-мистецький центр «Супутник» Олександра Агашкова та його заступника. Дані кошти посадовці вимагали від підприємця за те, що здадуть йому в оренду приміщення центру без укладення угоди. Тобто - планували привласнити отримані гроші, замість їх перерахування до міського бюджету.

З матеріалів судового реєстру відомо, що суд відмовився обрати до директора ЛКП «Культурно-мистецький центр «Супутник» запобіжний захист у вигляді тримання під вартою. І що до підозрюваного був застосований запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів України.

Справу за цим фактом хабарництва, що була відкрити за ч.3 ст. 368 КК України, розслідує слідче управління Головного управління Національної поліції у Львівській області.

16 березня 2018 року за підозрою в отриманні хабара у розмірі 105 тис. грн правоохоронці затримали голову Залізничної райадміністрації Львівської міськради Тараса Гниду. За цю суму посадовець пообіцяв мешканцю м. Львова посприяти у веденні господарської діяльності, а також у працевлаштуванні. Відомо також, що дані кошти були сплачені за поїздку Тараса Гниди та його дружини в період з 6 до 13 липня 2018 року в готель «Louis Althea Kalamies Luxury Villas» (Республіка Кіпр).

У результаті досудового розслідування Тарасу Гниді висунули звинувачення у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 368 КК України. Обвинувальний акт було скеровано до Франківського районного суду Львова. Справу розглядає суддя Світлана Мартьянова.

11 вересня 2018 року Франківський райсуд Львова присудив 8,5 тис. грн штрафу екс-фахівцю першої категорії соціальної роботи Центру надання послуг учасникам бойових дій Львівської міської ради Тетяні Мохначовій, яка вимагала хабар від учасника бойових дій, іннваліда 3 групи.

Йдеться про неправомірну вигоду в сумі 17,8 тис. грн - за сприяння в оформленні пакету документів, необхідних для безперешкодного отримання учасником бойових дії одноразової матеріальної допомоги в розмірі 100 тис. грн на вирішення соціально-побутових питань.

Вирок у даній справі суд виніс за ч.4 ст.354 КК України. Тобто було враховано, що підсудня не є службовою особою.

28 квітня 2017 року правоохоронці затримали за підозрою в отриманні хабаря у 4 тис. дол. США директора львівського комунального підприємства «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» Василя Глову та директора ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» Михайла Нагая.

Неправомірна вигода вимагалася за надання дозволу за перепохання останків двох померлих осіб, вилучених з могил, що знаходяться на території Голосківського кладовища, та їх перепоховання (підховання) в могилу на полі № 3 ЛКП « Музей « Личаківський цвинтар».

Кримінальне провадження було відкрито за ч.З ст.368 КК України. Розслідування у ньому проводило слідче управління Головного управління Національної поліції у Львівській області. Інформація про передачу цієї справи до суду на даний час відсутня.

17 листопада 2016 року працівники військової прокуратури Західного регіону спільно з СБУ під час отримання чергової частини хабара у розмірі 80 тис. грн. затримали начальника управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Юрія Гольця.

Як стверджували правоохоронці, посадовець пообіцяв посприяти в укладенні Львівською міською радою із суб’єктом господарювання трьох договорів на проведення капітального ремонту будинків на загальну суму понад 800 тис. грн та одного договору з облаштування території Львова на загальну суму понад 10 млн грн. Розмір хабара мав становити 8-10% від суми договорів.

Кримінальне провадження було відкрито за ч.З ст.368 КК України. В травні 2017 року обвинувальний акт у цій страві надійшов в провадження Франківського райсуду м. Львова. Справа досі розглядається у суді – суддею Світланою Мартьяновою, яка є головою цього суду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ