Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За ухилення від армії "просять" кондиціонери та секс

Упродовж року правоохоронці повідомляли про затримання чиновників, які брали хабарі за ухилення від мобілізації. В різних областях суми коливаються від 5 до 25 тисяч гривень від призовника, який не хоче служити.

Портал "Знай" зібрав "прайси" по регіонах та дізнався, як цю проблему вирішують в інших країнах.

У Вінницькій області - 13,5 тис. грн. СБУ та військова прокуратура затримали майора, начальника відділення міжрайвійськкомату Могилів-Подільського. Він отримав від чоловіка $500 за відстрочку від мобілізації на один рік.

На Волині – 5 тис. грн. Рівно стільки попросив працівник відділу комплектування Володимир-Волинського об'єднаного райвійськкомату за видачу військового квитка на руки, що дозволило б надалі призовникові уникнути мобілізації.

Дніпропетровська область – 6 тис. грн. На хабарі попався заступник військового комісара Васильківського об'єднаного військового комісаріату. За таку суму військовий сприяв в ухиленні від шостої хвилі мобілізації.

Донецька область – 2 тисячі гривень. Електрозварювальник з міста Артемівськ Донецької області приніс гроші начальнику мобілізаційного відділення військкомату. Зробив це після того, як отримав повістку. Майор образився, викликав поліцію та задокументував хабар.

Житомирська область – 5 тис. грн. Голова військово-лікарської комісії при Овруцькому військкоматі одному з чоловіків запропонував за ці гроші оформити довідку із "діагнозом, який дозволить лікуватися роками". Його взяли під час передачі грошей від призовника.

Закарпатська область - 11565 грн. Там військовий комісар Іршавсько-Виноградівського ОРВК домовився із місцевою жителькою, що за ці гроші її родича не заберуть в армію.

Запорізька область – 6 тис.грн. Співробітник Токмацького військового комісаріату брав хабарі з військовозобов'язаних, які хотіли "відкосити" від призову до лав ЗСУ. Правда, сам хабарник запевняв, що брав за свої послуги лише $5. А решту суми роздавав іншим людям. Але йому не повірили.

Івано-Франківська область – 100 євро (майже 3 тисячі грн.). Стільки взяв 52-річний лікар-невропатолог за "серйозні проблеми із хребтом", за яким визнали б нездатним воювати юнака з Прикарпаття.

Київська область – 3 тис. грн. Житель військового містечка в Білій Церкві знаходив своїх жертв біля військкомату. Обіцяв чоловікам, які отримали повістки, вирішити проблему із мобілізацією. За відстрочку призову просив наперед – півтори тисячі, ще стільки ж – після. Співробітники СБУ затримали його якраз під час отримання грошей.

Кіровоградська область – офіційно жодного випадку спроби дати хабара не задокументовано. Ймовірно, там дійсно не беруть хабарі. Або роблять це дуже професійно.

Луганська область – хабарі беруть технікою. Військовий комісар Новоайдарського районного військового комісаріату Луганської області, підполковник, попросив за відстрочку призову у місцевого жителя кондиціонер. Також, висунув умову – купити його потрібно у його знайомого. Відтак, охолоджувач повітря марки DELFA та пересилка його поштою обійшлася призовнику у 6400 грн.

Львівська область – 26 тис. грн. Лікар і за сумісництвом депутат Стебницької міської ради, вимагав $1000 за видачу чоловіку довідки про перебування на лікуванні. В подальшому, пообіцяв, це буде підставою для звільнення від призову за мобілізацією. Але його затримали на гарячому.

Миколаївська область – 13 тис. грн. Там адвокат, помічник судді та колишній працівник комісаріату шукали чоловіків, які підлягали призову чи мобілізації. Розробили навіть свій прас - сума за ухилення від мобілізації $500-600. За ухилення від призову - $1500. Клієнтів мали постійно, а всі гроші ділили між собою порівну.

Одеська область – 45 тис. грн. Влітку там затримали обласного воєнкома, який вимагав за ухилення від мобілізації $1700. А військовий прокурор Анатолій Матіос переконував, що в Одесі "відкосити" від військової служби коштує $1 тисячу.

Полтавська область - 1900 грн. Заступника військового комісара Решетилівсько-Великобагачанського ОВК вимагав та отримав 1900 гривень від мешканця смт Решетилівка за його виключення з мобілізаційних списків.

Рівненська область – 15 тис. грн. Працівник військового комісаріату підшуковував "клієнтів", а лікар виносив рішення про непридатність до військової служби. З кожного "непридатного" мобілізованого брали $600.

Сумська область – платять сексом. Навесні минулого року у Сумах розгорівся скандал. Жінка стверджувала, що військовий комісар вимагав сексу. Начебто за те, щоб її брата не забрали в АТО. Зустріч призначив в готелі. Військовий переконував, що жінка сама його вмовляла, а він не погодився, але на зустріч у готель прийшов.

Тернопільська область – 34 тис. грн. Житель Збаразького району за цю суму обіцяв жителю Тернополя посприяти в ухиленні від мобілізації. Пояснив, що він посередник. Під час передачу грошей його затримали. Кому саме призначалися гроші – залишилося невідомим.

Харківська область – 4 тис. грн. Стільки воєнком у одного з районів Харкова зажадав від призовника. Міністр МВС Арсен Аваков розповів, що полковник не гребував жодними сумами. За підробку висновків медкомісії просив від чотирьохсот до п'яти тисяч гривень.

Херсонська область – 5 тис. грн. Заступник начальника штабу військової частини №3056 Національної гвардії вимагав від студента $200 в якості подяки від студента-призовника в за відстрочку від проходження військової служби.

Хмельницька область – 1,5 тис. грн. Лікар-травматолог, який є членом позаштатної військово-лікарської комісії (ВЛК), запропонував місцевому 20-річному призовнику ухилитися від призову на службу за станом здоров'я. Назвав найменшу в Україні суму – 1,5 тис.

Черкаська область – 25 тис. грн. Там головний спеціаліст одного із міських військових комісаріатів області запропонувала місцевому жителю дати військовому комісару $1 тис. За це пообіцяла, що його визнають непридатним для служби в армії.

Чернівецька область - 19 тис. грн. Там, у Глибоцькому районі, впіймали на хабарі працівника обласного військкомату. За 700 доларів США він обіцяв "відмазати" від мобілізації жителя одного з районів.

Чернігівська область – 50 тисяч грн. Співробітники СБУ та прокуратури затримали на хабарі керівника медичної служби Чернігівського військового госпіталю та лікаря Центральної військово-лікарської комісії. Вони вимагали від військовослужбовця $2 тис., аби той отримав звільнення від військової служби "за станом здоров'я".

В Києві – 40 тис. грн. Тут заступника військового комісара затримали на хабарі в $1500.

За кордоном гроші від "ухилянтів" йдуть на переозброєння

У багатьох кранах цю проблему вирішили дуже просто – призовник платить офіційний "відкуп" від армії. І його більше ніхто не чіпає. Наприклад, за турецьким законодавством ця послуга коштує 18 тисяч лір, що в перерахунку на долари складає $8,2 тис. В Узбекистані - близько $500. У Грузії призовник має сплатити у бюджет країни 2 тисяч ларі ($1,1 тис.). Торік, військкомати озвучували статистику "ухилянтів". Наприклад, тільки в Тернопільській області від призову ховалася 21 тисяча людей. Якби вони мали змогу офіційно платити за небажання служити, то бюджет міг би отримувати мільйони гривень. А зібрані гроші йшли би не в кишені чиновникам, а їх можна було б направити на фінансування оборонної промисловості, що допоможе технічному переозброєнню армії. Наприклад, якби кожен сплачував мінімум 5 тис. грн., то тільки Тернопільщина приносила в казну 105 мільйонів гривен.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ