Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Забагато електроенергії – виявляється це проблема

Україна зіткнулася з незвичною, на перший погляд, проблемою – замість очікуваного дефіциту електроенергії ми маємо профіцит. Надлишок кіловатів, вироблених на українських електростанціях, по суті завис у вакуумі – всередині країни його купувати нікому, а на міжнародному ринку наша енергія буде занадто дорогою.

До перевиробництва електроенергії спричинилася економічна криза – багато підприємств на Сході зупинилися через складну політичну ситуацію. Інші значно скоротили обсяги роботи. Об’єкти промисловості донедавна були основними покупцями електроенергії, бо споживали її у нічний час. І цю енергію вони купували переважно в теплових електростанцій, які, на відміну від атомних, можуть працювати при різних режимах завантаженості. Зниження попиту зумовлене спадом економіки, може, за прогнозами експертів, призвести до вкрай невтішних результатів.

«Сьогодні через зупинку промислових підприємств споживання електроенергії в країні скоротилося до мінімуму. Електростанції стоять незавантажені, існує профіцит енергії. Це має вкрай негативні наслідки для всієї галузі. Насамперед, немає грошового потоку, щоб проводити модернізацію. Коштів не вистачає навіть просто на поточне підтримання ТЕС в нормальному стані. Для ПЕК це може закінчитися катастрофою», - каже голова альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

Не менша катастрофа чекає і на людей, що працюють у цій галузі. Звільнення, які останнім часом спостерігаються на підприємствах і заводях, потягнуть за собою і масові скорочення працівників ТЕС. А за ними – без роботи лишаться і шахтарі, адже саме теплові електростанції були основними покупцями українського вугілля. Вже зараз багато шахт працюють за скороченим графіком, а видобуток енергетичного вугілля в Україні лише за минулий рік скоротився майже на 40 відсотків. Та це не допомогло – покупців стає все менше, а профіцит вугілля зростає.

«Якщо не зупинити цю тенденцію, то вугільна галузь в Україні буде знищена. І якщо нарешті почнеться підйом економіки, то ми будемо вимушені купувати вугілля удвічі дорожче. Причому не завжди якісне. Наприклад, польське вугілля за якістю значно гірше, ніж українське, - коментує ситуацію керівник Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець - А головне, люди будуть викинуті на вулицю. Зупинятимуться й блоки теплових електростанцій. І там теж почнуть звільняти людей. Причому це може статися найближчим часом».

З цим прогнозом важко не погодитися – ТЕС є містоутворюючими підприємствами у багатьох регіонах і їх зупинка може лишити без роботи тисячі людей. Врятувати ситуацію міг би експорт зайвої електроенергії закордон – в Міненергетики обіцяли вирішити це питання у березні. Та виявилося, що Україна не здатна сформувати конкурентну ціну на свою енергію на міжнародному ринку. Тож проблема профіциту електроенергії лишається невирішеною, а багато підприємств паливно-енергетичного комплексу і далі перебувають під загрозою повної зупинки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ