Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Загазованість Борислава: Міністерство екології та природних ресурсів готове фінансувати екологічні заходи

Міністерство екології та природних ресурсів України впродовж 2013 року передбачить у Державному фонді ОНПС кошти для стабілізації екологічної ситуації у місті Бориславі, однак їх освоєння на місці повинно відбуватись згідно з призначенням, щоби не повторилась ситуація із коштами, які скеровувались на ліквідацію повені 2008 року, - про це 14 січня заявив під час наради щодо екологічної ситуації у Бориславі заступник міністра екології та природних ресурсів Дмитро Мормуль.

Заступник міністра наголосив, що цей процес повинен перебувати під повним контролем громадськості, яка щодня моніторить проблематику міста. Не менш важливими є і відповідальні підходи щодо ліквідації місць загазованості такими компаніями, як ПАТ «Укрнафта» (НГВУ «Бориславнафтогаз»).

«Наявність 2 відсотків загазованості у підвалах при повній вентиляції повинна викликати оперативне реагування таких компаній, які згідно з відповідною Програмою здійснення екологічних заходів зобов'язані впроваджувати нові технології під час користування свердловинами та скеровувати в місцевий бюджет зазначені кошти.

Проблема Борислава має стати однією з пріоритетних як для обласної, так і місцевої влади. Міністерство, в свою чергу, підтримає на урядовому рівні всі напрацьовані пропозиції, які скерують нам органи місцевої влади», — наголосив заступник міністра Дмитро Мормуль.

На його думку, відповідні геологічні служби разом із «Укрнафтою» повинні вивчити питання зміни гірничого відводу, що може сприяти розв'язанню проблеми загазованості Борислава. «Коли мова йде про фінансування певних заходів екологічної безпеки, варто звернути увагу на те, що з Державного фонду ОНПС здійснюється фінансування всіх областей держави. А ось екологічний податок цьогоріч повертається на підприємства. Він повинен цільово використовуватись на впровадження екологічних програм», — зауважив Дмитро Мормуль.

Натомість міський голова Борислава повідомив на нараді, що надходження податків від підприємств, які працюють на території міста, з кожним роком погіршується. Причини різні — самі потужні платники податків залишили Борислав, а «Укрнафта» не завжди вчасно може здійснити передбачений перерахунок коштів. Тож міський голова Борислав звернув увагу учасників наради на те, що місто чекає на інвесторів, які спроможні виконувати економічні зобов'язання перед громадою.

Своєю чергою начальник Державного управління ОНПС у Львівській області Мирослав Хом'як запевнив, що рекомендуватиме депутатам Львівській обласної ради залучити обласний фонд ОНПС до співфінансування екологічних заходів в Бориславі, а також — усіляко сприяти надходженням державних субвенцій у бюджет міста.

Перша частина наради, під час якої виступили представники всіх сторін: Бориславської міської ради, ПАТ «Укрнафта» та НГВУ «Бориславнафтогаз», Львівської облдержадміністрації, МНС в Львівській області та громадських організацій відбувалась у присутності представників ЗМІ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ