Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Західний апеляційний госпсуд перестав задовольняти запити без цифрового підпису

Західний апеляційний господарський суд, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Личаківська, 81, та головою якого є Борис Плотніцький, почав вимагати, щоб запити на отримання публічної інформації містили електронний цифровий підпис.

Гал-інфо про це повідомив журналіст Віктор Корнієнко, який скерував на адресу даного суду первинний та повторний запити на отримання публічної інформації в електронній формі та двічі отримав відмову в їх задоволенні: із посиланням на те, що запити не містять кваліфікованого цифрового підпису.

Відповідь на запит с1.
Відповідь на запит с1.
Відповідь на запит с1.
Відповідь на запит с1.
1/2

За словами журналіста, відмову надати відповідь на повторний запит Західний апеляційний господарський суд, зокрема, аргументував нормами Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг». При цьому увага акцентувалась на тому, що документи, у тому числі запити, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису, не належатьдо офіційних. І що «у разі надсилання документів без електронного цифрового підпису необхідно також надсилати оригінал в паперовій формі».

«Оскільки запит надсилався на адресу суду в електронному вигляді, така відмова є неправомірною, так як суперечить Закону України «Про доступ до публічної інформації» - зазначив Віктор Корнієнко. – Йдеться про вимоги статті 19 даного закону, згідно з якими зазначення дати і підпису запитувача стосуються виключно запитів, що подаються у письмовій формі. Зауважу також, що у своїй журналістській практиці я вперше стикаюся із подібним «футболом». Медіа-юристи, до речі, у таких ситуаціях радять запитувачеві надсилати повторні запити та посилатися на постанову Пленуму Вищого адміністративного суду України від 29.09.2016 року № 10. Йдеться про постанову, у якій ВАС, здійснюючи свою функцію узагальнення судової практики, чітко вказав, що законодавством у сфері доступу до публічної інформації не передбачено обов’язку розпорядника інформації ідентифікувати особу запитувача. Відтак питання до розпорядника: «невже в Західному апеляційного госпсуді дійно не знають, як виконувати закон про доступ до публічної інформації?»

Вищеназвані запити журналіста Віктора Корнієнка, які Західний апеляційний господарський суд відмовився задовольнити, були пов’язані із наданням відомостей, які стосувалися помічника судді даного суду Тренич Анни Григорівни (яка є дружиною першого заступника генерального директора Обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства "Галсільліс" Тренича Ігоря Олексійовича). Зокрема, надання інформації про те, з яких причин, підстав Тренич А.Г. (яка бере участь у доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду) не подала електронну декларацію як кандидат на посаду судді місцевого суду.

Водночас відмовні відповіді були підписані заступником голови Західного апеляційного господарського суду Кравчук Н.М. Йдеться про суддю Кравчук Наталію Миронівну.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ