Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заклади охорони здоров’я фінансуватимуть за Програмою медичних гарантій НСЗУ

З 1 січня заклади охорони здоров’я будуть фінансуватися за Програмою медичних гарантій НСЗУ на 2022 рік.
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

«У жовтні розпочнеться контрактування медичних закладів з Національною службою здоров’я України за Програмою медичних гарантій на 2022 рік. З 1 січня заклади охорони здоров’я будуть фінансуватися за цією програмою» - наголосила керівниця Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Мар’яна Возниця під час zoom наради з головами громад, яка відбулася 10 жовтня у Львівській обласній раді.

Провів нараду перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник. Він наголосив на тому, що співпраця закладів охорони здоров’я з НСЗУ це новий формат управління та планування, продиктований реформою децентралізації. Він попросив керівників органів самоврядування, перш ніж планувати роботу комунальних медичних закладів, добре проаналізувати доцільність впровадження тої чи іншої послуги.

«Кількість пакетів для закладу не є визначальною, все залежить від потреб і спроможності громади, - зазначила Мар’яна Возниця, - гроші не надійдуть до закладу охорони здоров’я, якщо він не відповідатиме вимогам та визначеним стандартам».

Нагадаємо, з 1 квітня 2020 року медичні заклади комунальної власності перейшли на фінансування через програму медичних гарантій 2021, яку реалізовує Національна служба здоров’я України. Лікарні працюють за договорами зі службою. Органи місцевого самоврядування, як власники медичних закладів подають документи, а НСЗУ, як платник перераховує кошти надавачам медичних послуг.

Мар’яна Возниця акцентувала  на тому, що НСЗУ не працює з паперовими документами. Жоден паперовий звіт не приймається, а щоб укласти договір усі необхідні дані мають бути подані вчасно та лише в електронній формі.

Органи місцевого самоврядування повинні дуже ретельно підбирати кандидатури на керівників лікарень та амбулаторій, адже від компетентності менеджерів залежатиме ефективність роботи закладу, якість послуг.

«Завдання місцевої влади дуже чітке - зробити медичну допомогу доступною для пацієнта за місцем проживання. Сформувати мережу, яка відповідає потребам населення. В громаді де переважає населення старшого віку варто розвивати геріатричний центр, якщо навпаки багато молоді, варто дбати про народжуваність, медичний супровід вагітних», - навела приклад керівниця департаменту НСЗУ.

За її словами, загальний принцип успішної системи охорони здоров’я полягає у тому, що є послуги, які треба централізувати, а деякі навпаки децентралізувати.

Децентралізована послуга це та, яка може надаватися в громаді. Наприклад первинна медична допомога, паліативна допомога, лікування інфекційних захворювань, послуги з охорони психологічного здоров’я. Складніші послуги повинні надаватися у спеціалізованих лікарнях оснащених  сучасним технологічним обладнанням.

Керівникам сусідніх громад експерти рекомендують збиратися разом і вирішувати, як розділити надання послуг між медичними закладами. Адже дублювання тих самих послуг не даватиме економічної ефективності. Але при такій кооперації важливо, щоб голови громад подбали про те, як мешканці мають доїхати до лікаря в сусідній населений пункт.

Фахівці Національної служби здоров’я, крім того, що контрактують заклади, ще й  стежать за дотриманням умов договорів.

«Є три види контролю: автоматичний - на основі даних в електронній системі, документальна перевірка - це коли ми просимо додаткові документи для підтвердження та фактичний моніторинг - це виїзд наших спеціалістів на місця. Якщо заклади подають невірогідні дані, ми це виявляємо. З недобросовісними партнерами служба одразу розриває договір на оплату медичних послуг», - розповіла Мар’яна Возниця.

Вона також попросила голів громад підтримувати лікарні, як виявилося, ті медичні колективи, котрі отримують більше фінансів за надані послуги, потребують більше підтримки та уваги від самоврядування.

Підсумовуючи нараду Євгеній Гірник повідомив, що голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, спільно з представниками НСЗУ планує виїзні наради у громади Львівщини.

«На таких зустрічах ви зможете обговорити усі проблеми. Тому прошу кожного з керівників  підготувати конкретну інформацію про потреби громади в медичних послугах та про ресурси, які є на кожній території. Обов’язок органів місцевого самоврядування долучатися до діяльності закладів охорони здоров’я, аналізувати як надаються послуги в громаді», - наголосив перший заступник голови обласної ради.

«Як показує досвід міжнародний та вітчизняний, представники місцевої влади, які здатні створити хороші умови для лікування мешканців, підвищують свою популярність у громаді й політичну підтримку», - додала Мар’яна Возниця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ