Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Закон про фінансовий моніторинг в питаннях та відповідях

28 квітня набрав чинності новий закон про фінансовий моніторинг. Для більшості українців це означає позитивні зміни та спрощення відносин з банком. Пояснюємо нові вимоги для клієнтів банків та користувачів фінансових послуг.

Операції на яку суму коштів потребують ідентифікації?

Готівкові операції на суму від 5 000 грн. У цьому випадку вам необхідно авторизуватися по картці або номеру телефону в дистанційних каналах або пройти верифікацію по картці або телефону у співробітника відділення.

Мені потрібно йти у відділення з документами?

Більшість клієнтів ПриватБанку не відчують законодавчих змін, адже вони вже є ідентифікованими. При відкритті рахунку ви, скоріш за все, заповнювали анкету та надавали ксерокопії своїх документів.

Чи є обмеження переказів з картки на картку?

Жодних змін для переказів з картки на картку. Вільно переказуйте будь-яку суму в межах, дозволених банком. У банку вже є вся інформація про власника картки. Це ідентифікований продукт.

А як щодо переказів через термінал?

  1. Якщо термінал обладнаний зчитувачем карток і ви авторизувалися за допомогою своєї картки - труднощів не буде. Всі термінали ПриватБанку обладнані таким зчитувачем.
  2. Якщо ви хочете зробити переказ без відкриття рахунку, наприклад, поповнення рахунку через термінал - це буде неідентифікована операція. Вам необхідно підійти у касу банку з паспортом.

Готівкові операції до 5 тисяч гривень відбуваються так як і завжди.

Чи є обмеження для безготівкових оплат у магазинах та інтернет-магазинах?

Ні: ви здійснюєте оплату банківською карткою, а отже є ідентифікованим клієнтом. Додаткові підтвердження особистості не потрібні і ви можете покупати товари будь-якої вартості.

На що не розповсюджуються нові вимоги:

  • на сплату житлово-комунальних послуг, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів (незалежно від суми);
  • на сплату кредиту у сумі до 30 тис. грн;
  • на перекази для оплати товарів і послуг, що здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • на всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тис. грн;
  • на зняття коштів з власного рахунку.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ