Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Закон ЄС про штучний інтелект набув чинності

Єврокомісія (ЄК) оголосила в четвер про набуття чинності "першим у світі всеосяжним регламентом щодо штучного інтелекту" (ШІ).

Про це пише Інтерфакс з посилання на опубліковане ЄК комюніке.

"Закон покликаний гарантувати, що ШІ, розроблений і використовуваний у ЄС, заслуговує на довіру й забезпечує захист основних прав людей. Метою регламенту є створення гармонізованого внутрішнього ринку ШІ в ЄС, заохочення впровадження цієї технології та створення сприятливого середовища для інновацій та інвестицій", - ідеться в повідомлені.

У законі головну увагу приділено захисту користувачів від ризиків, пов'язаних зі ШІ. Зокрема, від систем ШІ вимагається прозорість, щоб чатботи чітко повідомляли користувачам про те, що вони взаємодіють із машиною. "Певний контент, згенерований ШІ, включно з діпфейками, потрібно позначати, й користувачі мають знати, коли використовують системи біометричної категоризації або розпізнавання емоцій", - зазначили в ЄК.

Системи ШІ, "визначені як такі, що становлять високий ризик, повинні будуть відповідати суворим вимогам". При цьому системи ШІ, які вважаються явною загрозою основним правам людей, заборонять. До них належать "системи або застосунки ШІ, які маніпулюють поведінкою людини, щоб обійти свободу волі користувачів".

Крім того, заборонять деякі біометричні системи, наприклад системи розпізнавання емоцій, що використовуються на робочому місці, й деякі системи для категоризації людей або віддаленої біометричної ідентифікації в реальному часі для цілей забезпечення правопорядку в громадських просторах.

Більшість положень закону про ШІ почнуть застосовувати 2 серпня 2026 року. Однак заборони на системи ШІ, які вважаються такими, що становлять неприйнятний ризик, набудуть чинності вже через шість місяців.

Держави-члени ЄС мають до 2 серпня 2025 року створити національні відомства, які контролюватимуть застосування правил щодо ШІ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ