Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Закупівлю дизпального Укрзалізниця здійснить за ринковою ціною

Ціну за 32 тисячі тонн дизельного палива, яка сформувалася під час останніх аукціонів на Prozorro 12 грудня, буде знижено. Про готовність переглянути його вартість у бік зменшення під час підписання договорів Укрзалізницю в офіційних листах повідомили переможці торгів. Така можливість передбачена Законом України «Про публічні закупівлі» та Договором поставки, який використовується при постачанні дизельного палива.

Про це йдеться на сайті Укрзалізниці.

12 грудня 2018 року за результатами торгів у системі ProZorro визначено переможців трьох тендерів на закупівлю 32 тис. тонн дизпального із застосуванням формульного розрахунку його вартості. Переможцями стали ТОВ «Анвітрейд» (на 12 тис. тонн), ТОВ «Фірма Фідея» (на 10 тис. тонн) і ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» (на 10 тис. тонн).

Ці три тендери на закупівлю 32 тисячі тонн дизельного палива були оголошені ще 19 жовтня цього року. Передбачалося, що свої пропозиції учасники надаватимуть до 20 листопада. Очікувана вартість при цьому була встановлена на рівні 34,8 тисячі грн за тонну, що цілком відповідало тодішньому рівню ринкових цін. Коли ціни почали знижуватися, Укрзалізниця також знижувала очікувану вартість. Останній раз це відбулося 15 листопада 2018 року, коли ціну встановили на рівні 32,5 тисяч грн за тонну з тим, щоб продовжити аналізувати динаміку цін і встановити остаточну ціну ближче до дати тендеру. Втім, 15 листопада, в останній день подання скарг, процедура була оскаржена в АМКУ. Законодавство України забороняє вносити зміни до тендерної документації під час оскарження. Розгляд скарги відбувся 30 листопада 2018 року, її не було задоволено.

Щоб уникнути ймовірності подання наступних скарг, Укрзалізниця вже не переносила дату подання пропозицій та не вносила жодних змін. При цьому очікувалось, що під час аукціонів учасники знижуватимуть ціну до актуального ринкового рівня.

За словами керівника Укрзалізниці Євгена Кравцова, за останній рік компанії вдалося здійснити ряд кроків, які не дозволили робити Укрзалізницю заручником змов та схем у питанні закупівлі пального. «Системоутворюючим для нас тут є перехід на формульне ціноутворення. Втім, компанія все одно постійно стикається зі спробами блокування чи оскарження закупівельних процедур, у тому числі і через Антимонопольний комітет, з боку недобросовісних постачальників, яких не влаштовують прозорі, зрозумілі, а головне, передбачувані правила гри», - зауважив він.

Також він підкреслив, що його позиція у цій ситуації послідовна, відкрита і жорстка: «Вартість дизеля має відповідати ринковій, а якщо хтось намагатиметься діяти інакше, безпідставно накручуючи ціну, у нас завжди є право скасувати торги і оголосити нові», - наголосив Євген Кравцов.

Крім того, керівник Укрзалізниці доручив провести службове розслідування дій посадових осіб товариства на предмет наявності порушень законодавства чи ознак зловживання.

Нагадаємо, що Укрзалізниця наразі перша і єдина державна компанія України, яка постачає дизпальне із застосуванням формульної зміни ціни з урахуванням котирувань Platts, це дозволяє купувати дизпальне за ринковими цінами. Завдяки запровадженню формульного розрахунку вартості пального, Укрзалізниця з початку року вже зекономила на його закупівлях близько 50 млн грн.

Крім того, формульне ціноутворення забезпечує законний механізм перегляду цін при зміні індексу Platts, що значно знижує ризик тиску з боку постачальників, які хочуть перегляду цін на підставі цінових довідок.

Довідка: Укрзалізниця – один із найбільших споживачів дизпального в Україні. Щороку компанія купує його близько 300 тис. тонн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ