Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Гендиректор МАГАТЕ наголосив на необхідності демілітаризації Запорізької АЕС

МАГАТЕ разом з учасниками Радбезу ООН згодні в необхідності демілітаризації станції і території навколо неї. Генеральний директор Рафаель Гроссі вже наголосив на готовності медіації цього процесу.

Про це повідомив Міністр енергетики України на своїй сторінці в фейсбук.

"Представлення звіту МАГАТЕ про стан ядерної безпеки в Україні під час Радбезу ООН, на жаль, не стало спринтерською дистанцією з деокупації ЗАЕС, а лише черговим етапом виснажливого марафону, що триває вже більше пів року.

У чому були згодні абсолютно всі учасники Радбезу ООН (крім росії) – це в необхідності демілітаризації станції і території навколо неї. Саме про це ми говорили світові ці пів року. І ось заяви про згоду пролунали. І генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив на готовності до медіації процесу. Цього чергового етапу ядерного марафону, який має нарешті стати фінальним відрізком шляху", - написав Галущенко.   

Звіт МАГАТЕ зафіксував наявність російських військових, техніки і представників «росатому» на станції. В ньому зазначено порушення всіх 7 принципів ядерної безпеки, наголошується на необхідності створення зони атомної безпеки для станції.

"Ми високо цінуємо роботу місії МАГАТЕ. Саме Україна була її ініціатором і доклала максимум зусиль для її реалізації. Тепер важливо імплементувати рекомендації місії. А це можливо лише за умови повного повернення ЗАЕС під контроль України. Оскільки лише ми здатні гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації, і зацікавлені в цьому, на відміну від росіян" - Герман Галущенко.

Рафаель Гроссі неодноразово наголошував, що місія МАГАТЕ на окуповану іноземними військами станцію відбувається вперше в історії. Існуючі стандарти та протоколи роботи МАГАТЕ обмежують їх в можливості робити висновки. То ж, як наголошує Галущенко, потрібно оновити ці стандарти і протоколи якнайскоріше. Наявність оціночних висновків точно зняла б усі дискусії стосовно того, «хто винен і що робити», які майстерно розпалює російська пропаганда навіть під час засідання Радбезу.

"Світові треба нарешті позбутися ілюзій, що місце в ООН і дорогий костюм представника може перетворити державу-терориста на договороздатну сторону", - зазначив міністр. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ