Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Запорука» завершує відбудову гуртожитку для вимушених переселенців на Львівщині

Офіційне новосілля відбудеться вже цієї неділі, 20 листопада, у селі Неслухів Новояричівської громади Львівської області.

30 квартир-студій для постраждалих українських родин завдяки реновації гуртожитку – проєкт, який реалізує команда  благодійного фонду «Запорука» спільно з італійськими партнерами-фундаціями Soleterre Onlus, Rosa Pristina та Fondazione Prosolidar. 

Після початку повномасштабної війни Новояричівська селищна громада на Львівщині прихистила понад 2 тисячі українців з окупованих територій та гарячих точок. Серед переселенців – 580 дітей.  

У власності громади є старий гуртожиток у селі Неслухів. Завдяки реконструкції, занедбане приміщення, площею 950 м2, перетворилося на сучасний будинок на 30 квартир і слугуватиме гідним житлом для майже сотні людей. Зокрема, для сімей із дітьми та тих, чиє помешкання зруйноване. Вартість реконструкції – 17 млн гривень. Ремонтні роботи тривали неповних 5 місяців.  

Засновниця та президентка благодійного фонду «Запорука» Наталія Оніпко пригадує, що ідея створити житло на базі вже наявного житлового фонду, який простоює, виникла після зустрічі з підопічною родиною з Краматорська. Якраз тоді у хлопчика закінчувалося лікування у Львові. А подітися мамі з чотирма дітьми, двома котами та трьома собаками нікуди... Де жити, як жінці витягувати таку велику родину самій? Розуміння, що таких сімей сотні, стало поштовхом до дій. 

«На жаль, сьогодні умови більшості прихистків не про людську гідність, швидше про виживання. Проєкт «Дім» – це 30, хай невеликих, але по-домашньому затишних квартир. З окремими кухнею та ванною кімнатою. А ще оновлені місця загального користування, сучасний дитячий майданчик. Кожна кімната умебльована та з побутовою технікою. Нам дійсно важливо було створити для людей дім, де знову захочеться жити», – ділиться Наталія Оніпко.

«Цей проєкт є одним із зразкових для громад нашого району. Втішена, що Львівська РВА стала об’єднувальною ланкою для його втілення. Зокрема, 2,7 млн грн нам вдалося залучити з обласного бюджету на заміну покрівлі. Наше першочергове завдання сьогодні — допомагати і підтримувати тих, хто змушений через війну починати життя заново. Житлом, місцем праці, освітою, можливостями для розвитку», — зазначає голова Львівської районної військової адміністрації Христина Замула.

Офіційне відкриття помешкання для родин вимушених переселенців відбудеться в неділю, 20 листопада, в селі Неслухів Новояричівської громади Львівської області за адресою вул. Наукова, 2. Початок о 12.00. Серед запрошених гостей – начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, голова Львівської районної військової адміністрації Христина Замула.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ