Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

Завтра на пл. Ринок відкриють виставку "Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь"

8 вересня о 12.30 год на пл. Ринок у Львові відбудеться відкриття виставки "Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь | Виставка у Львові". Вона експонуватиметься в центрі міста до 15 вересня. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

Також 8 вересня у Львові за участі представників опозиційних сил Білорусі відбудеться Акція солідарності з братнім білоруським народом, присвячена відзначенню Дня білоруської військової слави.

«Яким є білоруський протест? Чому все склалося саме так? Чи варто проводити паралелі? Шукаючи відповіді на ці запитання, Free Belarus Center створив виставку «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь», яку, завдяки Національному музею Революції гідності, кияни до кінця вересня можуть побачити на Майдані.

Тепер, за підтримки Музею «Територія терору» та Львівській міській раді, ми відкриваємо виставку на площі Ринок у Львові. Понад 20 фото й текстів розкажуть українцям та іноземцям про ключові моменти білоруського протестного руху, показавши його в усій складності та багатоманітності», - зазначають організатори виставки.

Відкриття відбудеться 8 вересня — у день річниці Битви під Оршею, коли 507 років тому литовці, поляки, білоруси та українці на чолі з Костянтином Острозьким здобули перемогу над московським військом.

Виставка триватиме до 15 вересня.

«8 вересня для білоруського народу є днем славетної перемоги 1514 року на полі під Оршею 30-тисячного війська Речі Посполитої над 80-тисячним військом московським. Білоруси, литовці, поляки, українці трьох князівств під командуванням князя Костянтина Острозького вщент розгромили московських загарбників, які зазіхнули на білоруську землю. Це національне свято в Білорусі заборонене нелегітимною владою на чолі з Лукашенком – за його святкування, як і за використання національної символіки, можна потрапити за ґрати», - зазначають організатори.

Відтак, 8 вересня у Львові за участі представників опозиційних сил Білорусі відбудеться Акція солідарності з братнім білоруським народом, присвячена відзначенню Дня білоруської військової слави.

План заходів

9.00 – Покладання квітів до пам’ятника повстанців Кастуся Калиновського на Личаківському цвинтарі (збір біля головного входу на Личаківський цвинтар).

11.00 – Брифінг білоруського інформаційного центру в Пресклубі на пр. Шевченка, 11.

12.30 – віче-концерт бардівської пісні біля будівлі Львівської міської ради на площі Ринок, 1.

Виставка «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь» від Free Belarus Center та Музею Революції гідності, що демонструє українцям й іноземцям ключові моменти та особливості білоруського протесту.

13.30 – перехід до пам’ятника Шевченкові, покладання квітів.

13.40 – піша хода від пам’ятника Тарасові Шевченкові до пам’ятника Степанові Бандері за маршрутом: проспект Свободи – вул. Гнатюка – пл. Генерала Григоренка – вул. Листопадового Чину – пл. Святого Юра – вул. Митрополита Андрея – пам’ятник Степанові Бандері.

14.30 – 15.00 – покладання квітів, віче біля пам’ятника Степанові Бандері.

15.30 – 16.30 – урочисті заходи (книжкова виставка, круглий стіл) у ЛОУНБ на пр. Шевченка, 13.

18.30 – 20.30 – Урочиста академія в Будинку Воїна на вул. Короленка, 1а.

Інші заходи білорусів Львова до річниці Оршанскьої битви можна знайти за лінком: День білоруської військової слави.

Контакти: Білоруський кризовий центр, Францкевич Олексій (керівник), 0683256144, ГО “Громадська варта”, Юрко Антоняк, тел. 050 370 66 32, Білоруський рух солідарності “Разом”, Алена Талстая, +380 93 213 3264, Free Belarus Center, Рибитва Микола (радник), 0638801710.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ