Завтра, 22 травня, у Львові відзначатимуть День кельнера. У цей день будуть розповідати про тих працівників ресторанної справи Львова, які зараз захищають Україну від ворога. Про це повідомили у ЛМР.
Також у кількох закладах на день кельнерами стануть відомі лідери думок: чайові, які вони зароблять, скерують на потреби військових.
День кельнера – уже традиційне свято для Львова. Роками 22 травня у місті відзначають роботу кельнерів: офіціантів, адміністраторів, барист, барменів локальних закладів. Власники закладів самі обслуговують гостей, гості несуть улюбленим кельнерам квіти, мерія та громадські організації нагороджують найкращих працівників. Цей день має на меті демонструвати важливість професії у такому місті як Львів, підвищувати її авторитет.
Утім зараз є одна справа, престиж якої понад усе – захист України. Серед інших до складу Збройних Сил мобілізувалося і чимало працівників ресторанної справи Львова. Саме їм цього року присвятили День кельнера. Відтак цьогоріч у межах цього унікального львівського свята побути кельнерами запросили відомих львів’ян, медійників, блогерів, волонтерів. Усі зароблені чайові скерують на закриття військових потреб. Окрім того, у цей день розкажуть історії львівських кельнерів, які захищають Україну чи активно волонтерять.
Заклади, які долучилися до відзначення Дня кельнера: ОмНомНом, Кава з молоком, Чотири чебуреки Prosecco Bar, Daily Dose of mmm, Vinoteca Praha, Братиська, Товариство, П’ятниця, Валентино, Кондитерська Крем&Джем, Старі Мури TEA BAR, Домашня пекарня «Кримська Перепічка», Альбертин, Re:Bro на Поляроні, Голодний Микола, ресторани «Кумпель», Ресторація Бачевських, Pizza Celentano на Ринку.
Якщо ваш заклад теж бажає долучитися, це можна зробити, заповнивши анкету до обіду 21 травня. Анкета тут.
Волонтери/лідери думок, які долучилися до акції: відомий волонтер Володимир Андрєєв; піарниця та комунікаційниця Respeecher Орися Хім’як; співвласниця відеоагенції, що створює промо для Comfy, MasterZoo, Vodafone і ЛеоКарт, Христина Бойко; ресторанний маркетолог, співзасновник ГО «Інститут галицької кухні» Всеволод Поліщук; власниця мережі пекарень Оксана Новікова; власниця домашньої кондитерської «Крем і джем» Ольга Тесляк; власниця «Чотири чебуреки Prosecco Bar» Тетяна Абрамова; діячки культури Юля Хомчин та Марта Більська.
Уперше в одному з закладів Львова працюватиме київська гостя, письменниця Аліна Шубська. Раніше крім львів’ян до Львова на це свято приїжджали лише ресторатори з Тернополя та Івано-Франківська. Також уперше до Дня кельнера долучився столичний заклад: Beermaster Pub, де власники працюватимуть, аби зібрати чайові для пивовара, що служить у ЗСУ.
Якщо ви – лідер думок, хотіли би спробувати себе у ролі кельнера і заробити чайові для збору на ЗСУ, пишіть в телеграм @RestoHelper або в інстаграм Туристичного офісу Львівської міської ради.
Довідка
День кельнера – символічне професійне свято, яке святкують у Львові з 2008 року з ініціативи ГО «Гільдія рестораторів Львова». Останніми роками його співорганізовують заклади, Інститут галицької кухні та Львівська міська рада. Свято має на меті сприяти підвищенню престижу життєво важливих для великого міста професій, представники яких відповідають за настрій львів’ян та одними з перших зустрічають гостей міста. У різні роки в програмі Дня кельнера були: робота рестораторів чи зірок шоу-бізнесу в закладах, перегони кельнерів центром Львова із підносами, вручення грамот та інших відзнак, різноманітні розважальні заходи для представників професії та заохочення львів’ян до подарунків та привітань. У 2020-му та 2022-му роках свято не проводили. Цього року воно відбудеться без урочистої та розважальної частини.