Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зеленський підписав указ про реформування медичної системи: що портібно знати

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо реформування медичної системи.
Фото - "Слово і Діло"

Про це у Facebook повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров'я, нардеп Михайло Радуцький.

За його словами, до 1 квітня 2022 року медичні заклади вторинної та третинної медичної допомоги мають перейти на принцип фінансування за надану медичну послугу. Запроваджується система корегувальних коефіцієнтів до тарифів для врахування у вартості послуги складності пролікованих випадків та інтенсивність використання ресурсів для лікування.

Також він повідомив, що поетапно до тарифів на медичні послуги мають додатися нові складові - вартість лікарських засобів, медичних та витратних матеріалів. Що дасть змогу підтягнути тарифи до реального рівня.

Водночас буде запроваджений механізм моніторингу та контролю за якістю послуг. Радуцький зазначив, що є щонайменше дві пропозиції, як це зробити: або створити окремий моніторинговий підрозділ у НСЗУ або окрему структуру, підпорядковану МОЗ. 

Також за його словами, з’явиться система ключових показників ефективності (KPI) для керівників лікарень, що дасть змогу посилити контроль за ефективністю витрачання бюджетних коштів у закладах охорони здоров’я. 

"Система KPI, закладена у контракти з топ-менеджментом – це інструмент, які дозволить обирати найбільш успішних управлінців", - написав Радуцький.  

Також є намір запровадити додаткові податкові пільги для роботодавців у разі укладання договорів медичного страхування співробітників. 

Радуцький додав, що Указ визначає два законопроєкти Комітету як пріоритетні: № 5547 «Про лікарські засоби» та № 4491 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я». 

За його словами, до 15 грудня Комітет має винести на розгляд ВР проєкт Закону «Про медичні вироби». 

"Законопроєкт № 5547 – це стратегічний документ, який регулює сферу обігу лікарських засобів. Законопроєкт № 4491 посилює відповідальність за підробку медичних товарів відповідно міжнародній конвенції «Медікрайм»", - додав Радуцький. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ