Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зеленський представив нового главу МЗС і назвав ключові завдання для дипломатів

Андрій Сибіга до 24 лютого і після абсолютно принципово працював і працює заради того, щоб Україна мала силу протистояти росії.

Президент Володимир Зеленський представив нового міністра закордонних справ Андрія Сибігу.

Відео з представлення оприлюднено на Ютуб-каналі Офісу Президента.

«Андрій Сибіга до 24 лютого і після абсолютно принципово працював і працює заради того, щоб Україна мала силу протистояти Росії. Я вдячний, Андрію Івановичу, вам за цю підтримку з перших не днів, а годин вторгнення, і знаю, що Андрій Іванович завжди старається, щоб українська дипломатія виконувала всі державні завдання», – розповів Зеленський.

Він наголосив, що зараз міністр може скерувати дипломатичну службу так, щоб Україна здобула найголовніший результат – надійний, справедливий мир для всіх наших людей, перемогу для України.

«Вам бути дипломатичною командою, яка приведе Україну до миру», – підкреслив Президент.

Серед ключових завдань, які назвав Зеленський, – увага до відносин із сусідами. «Нам треба більше уваги приділяти відносинам із сусідами. Не можна втрачати це сусідство, яким би воно не було. Ми розуміємо, як складно зараз триває політичний процес, наприклад, у Польщі. Тим більше, що там невдовзі почнеться нова виборча кампанія. Ми розуміємо ситуацію в Угорщині, Словаччині, Молдові, Румунії. Все це потребує делікатності, наполегливості та захисту українських інтересів», – сказав Президент.

Він також зауважив, що Україну мають чути у всіх регіонах світу, зокрема, в Азії, Латинській Америції, країнах Африки. «Водночас ми маємо бути зрозумілими і для наших давніх партнерів, для усіх. Українська позиція має звучати у світі, і це може бути зроблено тоді, коли українська дипломатія по справжньому активна і системна», – акцентував глава держави.

Серед завдань дипломатичного корпусу він виокремив і необхідність задовольняти нагальні потреби фронту.

«Оборонні пакети, які оголошуються, мають постачатися максимально оперативно. Наші партнери мають знати кожну нашу потребу і кожну можливість нашої з ними співпраці. Забезпечення фронту, спільне оборонне виробництво, відбудова в Україні, посилення санкцій проти Росії та використання російських активів заради українського захисту, підтримка наших спільнот за кордоном, – усе це має бути напрямками, постійною роботою кожного українського дипломата», – підкреслив Зеленський.

Згадав він і про необхідність провести вже цього року другий Саміт миру. «Це означає максимальне залучення світу до виконання Формули миру. І максимальне посилення наших позицій, щоб зробити реальним справедливий процес відновлення миру», – розповів Зеленський.

За його словами, команда МЗС України, уся урядова команда, команда Офісу, наші парламентські дипломати, кожен, хто залучений до цієї роботи на громадському рівні, – «усі мають розуміти, що мир для України та справедливе закінчення цієї війни є не просто історичною місією, але щоденною й дуже копіткою роботою».

«Впевнений, що Україна здатна виконати таку роботу – перемогти в цій війні та забезпечити мир», – підсумував глава держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ