Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Жінки більше постраждали від економічної кризи, – дослідження

Уже 5 років минуло з того часу, як економіка незалежної України вперше зіткнулася з економічною кризою. Тим не менше, 66% українських працівників до сьогодні не забули про її негативні наслідки: зменшення доходів і проблеми з працевлаштуванням. Про це і про багато іншого свідчать результати опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Економічна криза 2008-2009 років в Україні, яка супроводжувалася також і кризою політичною, сприяла збільшенню зовнішнього боргу країни, стрімкій інфляції та масштабному скороченню кадрів, що не могло не відобразитися на простих працівниках. Багато компаній, вимушених виживати в непростих економічних умовах, не тільки економили на соціальних виплатах і різних мотиваційних бонусах, але й скорочували штат, знижуючи таким чином витрати на оплату праці.

Тому нема нічого дивовижного в тому, що економічна криза негативно відбилась на житті 66% працівників великих міст. У чотирьох і п’яти значно зменшилися доходи, половина зіткнулася з проблемами у працевлаштуванні, а кожен четвертий був змушений змінити сферу діяльності. Більше за те, досить часто у період кризи офісним працівникам не вистачало часу на сім’ю і на себе. А пережити пониження в посаді довелося 16% офісних співробітників із тих, для кого криза мала негативні наслідки. При цьому особливо гостро відчули на собі всю красу кризи жінки. Саме в представниць слабкої статі частіше виникали проблеми з працевлаштування, а також їм доводилося значно більше працювати.

Тим не менше, далеко не всі співробітники постраждали від економічної кризи. Більше за те, як парадоксально це не звучало би, завдяки складній ситуації на українському ринку відбулися позитивні зміни в житті кожного п’ятого працівника. У половині випадків 20% респондентів вдалося збільшити свої доходи або ж знайти хорошу роботу. Досить часто несприятлива економічна ситуація сприяла підвищенню кваліфікації співробітників. Крім цього, серед позитивних змін опитані часто називали підвищення в посаді, зміну професійної сфери і навіть зміну місця проживання.

Як виявилось, фінансово-економічна криза ніяк не відобразилась на житті тільки 10% працівників. А ось 5% опитаних через 5 років по тому так і не змогли визначитись, вплинула криза на їхнє соціальне та матеріальне становище, чи ні.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в жовтні-листопаді 2013 року. Загалом було опитано 486 респондентів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ