Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Життя після фронту: у Львові обговорили труднощі адаптації

Сьогодні, 22 червня, в прес-центрі «Гал-інфо» у Львові відбулося обговорення проблеми адаптації військових після війни «Ігри Нескорених: чому важлива спортивна адаптація військових після фронту».

Учасники АТО, які брали участь в «Іграх Нескорених» поділилися власним досвідом адаптації після бойових дій та поранень.

Участь у обговоренні взяли призери «Ігор Нескорених» Дмитро Сидорук та Катерина Михайлова, координатор центру допомоги АТО Володимир Шамрай, а також волонтери та психологи.

Як зазначив Дмитро Сидорук, який на фронті отримав важкі поранення та 10 діб провів в реанімації, саме «Ігри Нескорених» дали йому потужний поштовх та стимул в реабілітації після поранення.

«У змаганнях відчуття на старті дають такий викид адреналіну, який багато хто відчуває в ямах та окопах», - зазначив він.

Окрім того Дмитро Сидорук наголосив, що основна проблема – це доступність до спортивних споруд особливо для візочників та тих, хто втратили кінцівки.

«Нам не потрібна помпезність, нам потрібні умови. Коли будуть умови, тоді будуть хороші результати», - сказав Дмитро Сидорук.

Психотерапевт Роман Ліщук зазначив, що учасникам АТО не стільки потрібно допомагати, скільки необхідно не перешкоджати.

«Не потрібно надмірно їх опікувати, не варто давати їм здитиніти. Ще у 2014 році ізраїльські психологи говорили нам, що якщо держава виконає свої зобов’язання перед бійцями, то 70% посттравматичних розладів не буде. Ці розлади також лікуються», - сказав він.

Роман Ліщук наголосив, що ЗМІ також не повинні «демонізувати» учасників АТО, адже проступки і помилки в житті роблять усі люди.

«Варто завжди пам’ятати: реакція на те, що відбувалося на війні, – це нормальна реакція нормальної людини на ненормальні умови», -сказав Роман Ліщук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ