Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Злочин у Почаївський Лаврі: НКВД поглумилося над іконами та вбило людей
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Злочин у Почаївський Лаврі: НКВД поглумилося над іконами та вбило людей

Тижневик «Нова Доба» у випуску за 14 травня 1944 року опублікував статтю про те, як більшовики поглумилися над Почаївською Ларою. Архівні витяги із статті на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук розмістив синкел у справах монашества у Львівській архієпархії УГКЦ Юстин Бойко.
1/2

Стаття під назвою «Большевицька наруга над святинею України – Почаївською Лаврою» розповідає про те, як енкаведисти розстріляли на подвір’ї Лаври 200 цивільних осіб. Їх тримали в оточенні озброєних працівників каральних органів у куті лаврського подвір’я.

Перед розстрілом вони «витягли звідти ікони та різну церковну утвар».

«Поскладавши ікони на подвір’ї, міліціонери почали на очах перестрашеного населення обезчещувати в найбрудніший спосіб церковні предмети. Тому, що цим потворам правдоподібно дали насамперед випити багато горілки, вони внедовзі не задовольнилися тільки цим святотатством, але почали стріляти із рушниць і пістолів на осліп довкола себе на подвір’ї, при чому поміж цивільними особами впали перші жертви.

Большевики в головному зігнали тих, що належали колись до опікунів Церкви. Серед паніки, міліціонери почали, стріляти в юрбу. Крик і лемент людей, які безсило були виставлені на це масове вбивство, мішалися з гуком сальв з рушниць. Нараз появився провідник відділу НКВД Шапіро, і наказав потворам зліквідувати до останнього цілий натовп арештованих людей», - йдеться у статті.

Автор повідомив, що жодна цивільна особа не вийшла з подвір’я Лаври після побоїща.

«Почаїв був осередком української культури і прощею, куди приходили десятки тисяч побожних паломників з усіх закутин України і далеких сторін. За часу існування Польщі Почаївська Лавра була головним центром українського церковно-народньо-національного життя. Восени 1939 року зайняли її большевики, які ще тоді не посміли руйнувати святинь українського народу та навпаки удавали релігійну терпимість, створюючи буцімто окрему єпископську єрархію для західно-українських земель», - сказано у статті.

У статті зазначають, що «збезчещення Почаївської Лаври диким загоном сталінського комісари Шапіро доказ, що всі сталінські верески про «релігійну терпимість у СССР» блеф, глум і наруга над найсвятішими переконаннями людей».

«Москва свідомо перемінює найславніші українські міста і місця в криваві катівні українців… І прийде день, коли дзвони Почаєва разом із дзвонами святоюрської катедри у Львові і св. Київської Лаври оповістять світові кінець кривавого сталінату», - сказано у статті.

1/2

Додамо, що тижневик «Нова Доба» був ілюстрований і виходив у Берліні у 1941–1944 роках. Мова видання була українською.

Переглянути примірники газети «Нова Доба» можна на сайті проекту Libraria. Це проект компанії Архівні інформаційні системи (АІС), що здійснюється у співпраці з бібліотеками, архівами та науковими інституціями в Україні та за її межами. Мета проекту – оцифрувати та надати доступ онлайн до масиву української історичної періодики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ