Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зменшення викидів парникових газів не зупинить танення льодовиків

Штучні заходи, спрямовані на скорочення викидів парникових газів, не зупинять танення льодовиків при поточному рівні середньорічної температури атмосфери Землі, а зможуть лише трохи уповільнити його, - Еспресо.

До такого висновку прийшли кліматологи з Бременського університету.

Кліматологи з Німеччини та Австрії під керівництвом Бена Марцейона провели комп'ютерне моделювання процесів танення Антарктичного і Гренландського крижаних щитів при різних температурах атмосфери Землі. Вчені відзначають, що динаміка танення крижаних щитів має два характерних часових масштаби.

На часових інтервалах у кілька тисячоліть швидкість танення льоду визначається, в першу чергу, взаємодією льодовика з тією ділянкою суші, на якій він розташований. На більш коротких відрізках часу - кілька сотень років - динаміка зменшення обсягу льодовика більше залежить від взаємодії з атмосферою, що оточує льодовик.

Через систему зі зворотним зв'язком, що при цьому виникає, між обсягом льодовика і температурою повітря для кожного стану атмосфери існує свій відповідний йому стійкий обсяг крижаного щита. Від того, наскільки далеко від стану рівноваги знаходиться льодовик в даний момент часу, залежить і швидкість танення.

Вчені з'ясували, що при нинішній температурі сучасна маса крижаних щитів дуже далека від сталого рівня. Відхилення від рівноважної маси льодовика зараз становить близько 36 відсотків. Таким чином, навіть якщо температура атмосфери буде підтримуватися на сучасному рівні, то при досягненні стійкого обсягу льодовика, рівень світового океану підніметься на 10 сантиметрів.

При цьому щоб зробити стійким льодовик з масою, що тече, потрібна температура і концентрація вуглекислого газу в районі передпромислового рівня (приблизно середини XIX століття). Тим не менш, за словами вчених, протягом XXI століття стійкого рівня маси льодовиків досягнуто не буде. Тому, щоб оцінити можливу зміну обсягу льоду протягом кількох наступних десятиліть в залежності від динаміки температури атмосфери, вчені провели динамічне моделювання льодовиків із урахуванням кількох сценаріїв викидів парникових газів.

Виявилося, що різниця в підвищенні рівня моря між різними сценаріями викидів незначна і становитиме близько 10 сантиметрів до кінця XXI століття. При цьому хоч якась статистично достовірна різниця при реалізації різних сценаріїв з'явиться тільки після 2080 року. Кліматологи відзначають, що результати проведеного моделювання показують, що штучне скорочення викидів в будь-якому випадку не зупинить танення льодовика, а може лише трохи змінити його швидкість.

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ