Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

ЗМІ показали яхту, з якої нібито підірвали "Північні потоки"

Видання Der Spiegel опублікувало фотографію яхти Andromeda, за допомогою якої могли здійснити диверсію на "Північних потоках".
Фото: Der Spiegel

Про це пише DW

За інформацією видання Der Spiegel, 15-метрову яхту Andromeda типу Bavaria Cruiser 50 взяла в оренду на німецькому острові Рюген група невідомих осіб. Раніше німецькі медіакомпанії ARD і SWR, а також газета Die Zeit повідомили, що двоє осіб із цієї групи мали українські паспорти.

Опосередковано зв'язок яхти з островом Рюген підтверджується тим, що, за інформацією Der Spiegel, німецькі поліцейські в січні опитували чартерні компанії, зокрема власників Andromeda, хто саме орендував її у вересні. Представники поліції відмовилися коментувати цю інформацію.

Від влади ФРН вимагають деталей розслідування 

Тим часом комітет Бундестагу з контролю за спецслужбами вимагає від уряду ФРН та Федеральної прокуратури розкрити актуальну інформацію про розслідування вибухів, заявив голова комітету Константин фон Нотц.

Політик вважає, за цією диверсією може стояти держава або "псевдодержавне утворення", оскільки "доставити дві тонни вибухівки на потрібне місце в Балтійському морі, занурити їх на глибину і провести кілька контрольованих вибухів" дуже складно. Саме з цієї причини голова парламентського комітету не виключив появу неправдивих або таких, що вводять в оману, доказів.

Спеціальне засідання комітету Бундестагу, присвячене розслідуванню підривів, заплановано на 10 березня.

"Німецький слід" яхти диверсантів

Інформація про те, що яхту для диверсії на "Північних потоках" могли орендувати в Німеччині, з'явилася 7 березня. Як випливає з публікації Die Zeit під заголовком "Сліди ведуть в Україну", яхту нібито орендувала певна компанія з Польщі, що належить двом українцям. Судно вийшло до місця вчинення актів диверсії 6 вересня 2022 року з німецького порту Росток. Там же на нього завантажили необхідний для проведення операції вантаж, заздалегідь доставлений у порт на автомобілі. Під час розслідування з'ясувалося, що наступного дня яхта перебувала в німецькій комуні Вік-ауф-дем-Дарс, а потім — біля данського острова Крістіансьо на північний схід від Борнхольма.

Диверсійна група, за даними видання, складалася з шести осіб: капітана, двох водолазів, двох помічників і лікаря. Для оренди човна і переміщень Європою використовували підроблені паспорти. Хто є замовником диверсії, наразі невідомо.

Київ відкидає звинувачення в організації диверсій

Київ відкидає причетність влади до підривів на газопроводах. Міністр оборони Олексій Резніков після оприлюднення ЗМІ інформації заявляв, що Україна "не має відношення" до вибухів на газопроводах: "Це було б компліментом нашим спецпідрозділам, але це не наша справа", — наголосив міністр.

"Україна не має стосунку до казусу в Балтійському морі та не має інформації щодо "проукраїнських груп із підриву", — сказав радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Нагадаємо, торік наприкінці вересня на російських газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" сталася масштабна аварія. За даними шведської національної сейсмічної мережі, в районі, де стався витік газу, було два сильні підводні вибухи, які призвели до витоків газу.

Розслідування диверсії, яке здійснюється за участю компетентних органів Швеції, Німеччини та Данії, триває. У багатьох країнах схильні вважати, що підрив "Північних потоків" ініційований рф. У росії ж причетність до аварії заперечують.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ