Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Змішаний раціон для пса: корисно чи ні

Власники хвостатих часто думають, що сухий корм — це неповноцінне меню для їхніх улюбленців, тому намагаються доповнити та урізноманітнити його натуральною їжею.

Але це хибна думка. Для тварини головне — не різноманіття, а збалансування в харчуванні. Бо від його якості залежить стан здоров’я чотирилапого друга. Тому спробуємо розібратися, чи корисно змішувати сухий корм для собак із людською їжею. Image

Коли можна комбінувати

Такий раціон можливий у деяких випадках. По-перше, якщо треба годувати щенят. По-друге, коли тварина вагітна або годує цуценят та не має жодних проблем зі здоров'ям. Інколи таке меню може бути актуальним для спортивних і службових псів, у яких підвищені розумові та фізичні навантаження. Проте ці тварини завжди перебувають під наглядом спеціалістів, які знають, як змішувати корми, щоб у кінцевому продукті отримати необхідну кількість нутрієнтів. Крім цього, вони дотримуються таких правил:

  1. Годують ретельно вивіреним щоденним раціоном.
  2. Додають тільки ті компоненти, яких не вистачає хвостатому (наприклад, каша не потрібна, бо злаків достатньо в кормі).
  3. Стежать за станом тварини. Наприклад, зміна консистенції екскрементів свідчить про проблеми в харчуванні.

Їжа зі столу

Окремо потрібно нагадати про звичку давати улюбленцю те, чим зазвичай харчується людина. Кинули шмат ковбаси чи ще чогось — і вважають, що нічого страшного не сталося. Ба більше, думають, що в такий спосіб демонструють любов до чотирилапого товариша. Але варто розуміти: те, що добре для людини, може бути згубним для тварини. Більшість продуктів занадто солодкі, солоні, перенасичені спеціями. Ці речовини шкідливі для організму собак.

Що в підсумку

Якщо ваш хвостатий товариш — нормальний, здоровий пес без особливих потреб у харчуванні, змішувати їжу не варто. Готові раціони розроблено таким чином, що забезпечують добову потребу організму не тільки в поживних речовинах, а й у мікро- та макроелементах. Тому, якщо догодовувати звичайними продуктами, можливі:

  1. виникнення алергії;
  2. порушення роботи ШКТ (розлад, нудота, діарея);
  3. ожиріння та розвиток супутніх хвороб;
  4. вередливість, перебірливість у харчуванні;
  5. порушення балансу корисних речовин.

Зважаючи на це, можна зрозуміти, що комбінований раціон — зовсім не розумне рішення. Намагаючись у такий спосіб покращити меню, ви, навпаки, завдаєте шкоди. Краще підібрати якісні сухі корми, які будуть повністю відповідати віковим і фізичним потребам улюбленця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ