Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зубри на Волині: чи вдасться зберегти популяцію

Зубрів на Волинь завезли у 1965 році із Біловезької Пущі
фото з сайту Суспільне

Станом на початок листопада 2023 року на Волині проживають 23 особини червонокнижних зубрів. Мало б бути 24 тварини, але у вересні браконьєри застрелили молодого самця.

Про це інформує Суспільне.

Зубрів на Волинь завезли у 1965 році із Біловезької Пущі. Тоді 15 тварин поселили в лісових угіддях Звірівського господарства. На початку 90-х років в області нараховувалося понад 200 зубрів.

У середині дев'яностих популяція різко знизилася і у 2015 році, коли створювали Ківерцівський Національний природний парк "Цуманська пуща", їх уже було усього 12 особин.

Зі слів директора нацпарку Віталія Деркача, на території парку зубри перебувають тільки у літній період і пересуваються площею до 400 га. "Наша територія досить заболочена, багата на чагарники, поляни — їм тут влітку комфортно. Особливо для самок із телятками, є де сховатися від зайвих очей", — говорить директор.

На зиму червонокнижні тварини шукають більш сухі місця і мігрують до заказника "Зубр". Ця територія підвідомча філії "Ківерцівське лісове господарство", тут діє приватне мисливське господарство.

"Для зубра в межах Волині умови майже ідеальні. Є кущі, галявини, чагарники, водойми, болітця, де зубр любить повалятися, поля поряд, щоб пастися. І майже повна відсутність людей. У заказнику "Зубр" до найближчого населеного пункту — кілометрів десять", — каже Віталій Деркач.

Навесні 2023 у нацпарку фіксували 21 дорослого зубра та одне теля. Влітку дві фотопастки допомогли виявити ще двох теляток.

"Спочатку зафільмували, ще коли був сніг, як рухається живіт вагітної зубрихи, а потім - народження телят. Фотопастки ми використовуємо лише для спостережень за зубром. І це шикарно, бо по слідах я б ніколи не став стверджувати напевне, що це саме бігало двоє телят однорічних", — зазначив Віталій Деркач.

Зі слів директора, працівники нацпарку чекають зими, щоб провести новий облік тварин.

Розповів директор також про проєкт створення центру реабілітації зубра, який передбачає приєднання заказника "Зубр" до парку, і завезення тварин з інших регіонів. "Так я бачу перспективу збільшення кількості зубрів на Волині", — сказав він.

Майстер з охорони природи Володимир Лойко працює з дня створення національного парку. Його обхід, каже він, потрапляє в ті місця, які вподобали зубри.

Володимир Лойок часто фіксує зламані лісові дерева. Так, говорить майстер, самці позначають свою територію.

Зі слів працівника, людині не варто остерігатися зубрів: "Ці тварини самі обминають нас, уникають зустрічі з двоногими за будь-яку ціну. За всю історію роботи найближче я був до зубра за 10 метрів".

Довідково:

Зубр європейський – найбільша тварина в Європі. В Україні основні місця існування – Карпати, Лісостеп та Полісся. Через надмірне і неконтрольоване полювання на зубра впродовж XVII-XIX століть, його існування опинилося під загрозою. У більшості країн Європи цей вид був знищений повністю.

На сьогодні в Україні налічується близько 400 особин зубра європейського. У 1980 році вид отримав охоронний статус, включений до Червоної книги України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ