Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Археологи сподіваються знайти долітописний Львів

1/2
Уламки кераміки XV та XVI століття, фундаменти будівель XVIII ст. та дерев’яний водогін, якому близько 200 років, знайшли археологи на вулиці Підмурній,5, де планують спорудити медичний центр. За словами фахівців Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, знахідки виявили на глибині чотирьох метрів.

- Ми дослідили приблизно 16 м2. Грунт насичений артефактами. Дуже сподіваємось, що нижче будуть артефакти давнішого часу, - розповів Назар Войтович, керівник експедиції, науковий співробітник «Рятівної археологічної служби».

За словами археологів, можливо, саме на цій ділянці вдасться знайти свідчення про перші сторінки історії Львова – артефакти, що датуються першими століттями нашої ери та долітописними часами.

- Поруч з ділянкою розташована площа Старий Ринок, де, за однією з гіпотез, локалізувався княжий Львів. За 20-40 метрів від ділянки - ринок Добробут, де у 1992 році під час розкопок археологи зафіксували культурні нашарування глибиною до 10 метрів і знайшли артефакти V-VI ст. Це були дерев’яні споруди, багато кераміки, ювелірних виробів та кілька скарбів монет. Дослідження ділянки на Підмурній є дуже важливими, адже тут можна виявити матеріали, які підтвердять або спростують локацію «Львова до Львова», тобто міста до 1256 року, навколо площі Старий Ринок, - розповідає Олег Осаульчук, директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

Однак вивчення решти території, що потрапляє під забудову, може і не мати продовження. За словами Олега Осаульчука, коли власники ділянки погоджували відвід землі під забудову, міське управління охорони історичного середовища не зазначило про необхідність проведення розкопок.

- У серпніми випадково побачили, що тут обгороджують ділянку під будівництво. Нам вдалось знайти власників ділянки і після довгих переговорів домовитись про проведення археологічних робіт. На жаль, лише археологічного нагляду, оскільки генпідрядники будівництва посилаючись на наявні у них документи від пам’ятко-охоронних органів стараються перешкоджати проведенню масштабних досліджень. З однієї сторони я їх розумію, оскільки кожен забудовник прагне уникнути непотрібних, на їхню думку, витрат. Але нинішньої ситуації могло б не бути, якби при відведенні земельної ділянки під будівництво було дотримано усіх вимог пам’ятко-охоронного законодавства, адже ділянка розташована в центральній частині міста на території, що охороняється ЮНЕСКО, в зоні охорони археологічного культурного шару. Однак чиновники змовчали про це, що є свідомим порушенням законодавства про охорону культурної спадщини. Тепер треба або пояснювати інвестору необхідність досліджень, або примусово зупиняти будівельні роботи, але хто їх зупинятиме: чиновники, які надали погодження? - говорить Олег Осаульчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ