Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Франковому університеті виставка авторської ляльки. Фото

У понеділок, 2 червня, у Виставковій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулось відкриття виставки авторської ляльки Оксани Смереки-Малик – народної майстрині, педагога, перекладача та поетеси, ідейного засновника та директора Художнього ліцею при Львівській академії мистецтв. Про це повідомили у Прес-центрі Львівського національного університету імені Івана Франка.

Проект «Оксанина лялька» вперше був презентований влітку 2010 року. Однак за короткий час побував на виставках і фестивалях в  Києві,  Чернігові, Луцьку, Луганську, Львові, Черкасах, на Івано-Франківщині, Полтавщині, Одещині. Чимало ляльок залишилось у фондах музеїв України та в приватних колекціях.

«Для мене лялька - не іграшка. Вона - моє світосприйняття, моє протиставлення свого внутрішнього світу жорстоким реаліям життя, і воно зараз звучить як ніколи актуально. Дух неспокою, що століттями панує тут, наклав на мене також свій відбиток. Тішуся, що студенти матимуть можливість оглянути ці роботи», - зазначила майстриня.

Оксана Смерека-Малик представила два проекти: «Оксанина лялька мандрує Україною» та «Оксанина лялька: слово й образ». «Звичайно я не об’їздила усю країну, але щаслива з того, що  мала можливість презентувати свої роботи в Луганську, Чернігові, Черкасах, Одесі. Цього року була запланована виставка в Алушті. Вірю, що пройде небагато часу, і мої ляльки поїдуть ще й до Криму…», - висловила сподівання Оксана Степанівна.

Найновішим є проект «Оксанина лялька: слово і образ»  Як стверджує авторка, «несподіваним, але дуже логічним, ключем до сприйняття лялькових циклів  послужила  поезія».  Більшість поетичних  «коментарів»  авторка взяла зі своїх книг «Три любові» та «Кав’ярня любові». І хоч перша виставка Оксаниної ляльки-мотанки відбулася пізніше – 2010 року,  зв'язок  між словом і образом очевидний. За словами майстрині, у проекті можна відзначити цікавий феномен, адже «є цикли, до яких були написані вірші, а є вірші до яких підібрано лялькові цикли…».

Високу оцінку роботам майстрині дали й присутні мистецтвознавці -  проректор з наукової роботи Львівської академії мистецтв Роман Яців і засновник проекту «Ляльковий світ» Ірина Сорокіна, подякувавши авторці за копітку та безперервну працю на ниві мистецтва, за натхнення та втілення ідеї, яку відображає її лялька-мотанка.

У колекції робіт, представлених  в експозиції, налічується понад 60 ляльок, а також більше сотні з них – зображено на світлинах.

Виставка «Оксанина лялька» в Університеті триватиме до 16 червня 2014 року.

Фото – Олег Вівчарик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ