Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові погодили проект спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому

Сьогодні, 12 грудня, виконком Львівської міської ради погодив проект спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому та реконструкції площі Святого Юра. Передбачається перенесення дороги та створення нової рекреаційної зони для відпочинку львів’ян у центрі міста.

Відповідно до рішення виконавчого комітету, функції замовника на проектування, виготовлення та встановлення пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому покладено на Курію Львівської Архиєпархії Української греко-католицької Церкви, яка зобов’язана власним коштом виготовити та встановити пам’ятник.

"Відбувся відкритий конкурс. Брали участь поважні особи. Церква підтримує проект спорудження пам’ятника на площі св. Юра. Це для нас дуже важливо. Маємо 150-ту річницю. Знаємо, що зараз відбувається процес визнання беатифікації Митрополита Андрея Шептицького. Відбувся факт чуда. Звичайно, пам’ятник цей будемо розглядати не лише як пам’ятник історичній особі, а це буде скульптура, надіємось, вже проголошеного святого", - розповів отець Сергій Ковальчук.

В рамках реалізації проекту пропонується збудувати пішохідний міст між парком Івана Франка та Митрополичими садами, демонтувати дорогу котра роз’єднує сквер та площу Святого Юра. Таким чином буде відновлена площа, котра протягом майже двох століть була найбільшою площею міста та слугувала проведенню зборів громади міста та зустрічей з духовенством.

Під час реалізації проекту дерева у сквері збережуть. Натомість, планується посадити іще 54 дерева. Це будуть дорослі дерева висотою 5-10 метрів. Таким чином проектом передбачається повернення до історичного стану, коли сквер формував святоюрський комплекс.

Наразі спеціалісти з Лісотехнічного університету розробляють план по лікуванню дерев у сквері, серед котрих є унікальний в'яз, 150-ти літній дуб та багато кленів. Натомість кущові насадження, самосій, та велику кількість пеньків планується викорчувати. Також будуть зрізані 34 дерева, котрі, згідно з рішенням комісії, є сухостоєм та загрожують падінням.

"Дуже важливо, щоб весь процес спорудження пам’ятника, модернізації площі і скверу були максимально публічними і відкритими", - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ