Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Природознавчому музеї Львова експозиція «Мистецтво виживання» . Фото

У Державному природознавчому музеї, що у Львові на вулиці Театральній, 18, працює виставка «Мистецтво виживання» (присвячена різноманіттю пристосувань тварин до життя в різних середовищах) та підготовлена у рамках проекту «Динамічний музей» авторським колективом Державного природознавчого музею НАН України.

Як розповів в коментарі Гал-інфо куратор виставки Володимир Різун, виставка повинна показати пристосування тварин до життя в різних середовищах. 

Експозиція займає п’ять залів музею Володимира Дідушицького. В залах представлені водне, наземне і підземне середовище, повітряний простір і міське середовище.

Відвідувачів вітає своєрідна передмова до виставки, де перед глядачем експозиції постають питання, на які він отримує відповіді пройшовши усіма залами.

За словами Володимира Різуна, при підготовці був застосований інтерактивний підхід до формування експозиції.

Концепція експозиції полягає у тому, щоб люди змогли ознайомитись із адаптацією тварин в різних середовищах: «Ми хотіли показати що таке пристосування, адаптація тварин в природі і різних середовищах. Які вони бувають. Адаптації можуть бути морфологічні, тобто у будові тіла, фізіологічні (кров, дихання) та поведінкові. В даному випадку ми змогли представити морфологічні, які є найбільш наочними».

«У нас є багато ідей, але на створення виставки потрібно досить багато коштів. Цю ми готували близько року. Тут представлені експонати із фондів музею, є й нові експонати, є спеціально підготовлені макети земноводних та риб», - розповів Володимир Різун.

На експозиції представлені не лише ті види тварин, які водяться на Галичині. Цього разу працівники музею додали трохи екзотики.

Наприклад, в експозиції можна побачити деревного дикобраза, багато екзотичних комах та тропічних метеликів.

Цікавинкою експозиції є земляний зріз, який точно відображає способи адаптації тварин у природі.

«Для його виготовлення ми залучили спеціалістів ґрунтознавців, ентомологів тощо, щоб точно відтворити земляний зріз який є в природі і якого людина не помічає», - сказав Володимир Різун.

На виставці представлене незвичне гніздо сороки, яке розміщене всередині клубка дроту. Воно потрапило в музей у цілісному вигляді, таким, як його побудував птах для захисту від хижаків.

Також на експозиції представлені експонати птахів, які не водяться на Західній Україні для того, щоб привернути увагу відвідувачів до їхнього вимирання.

«Дрохва живе у степах, які зараз руйнуються і птах зникає. Бабак живе у високогір’ї Карпат, випас худоби та туризм призводить до зникнення виду, кримський сип гніздиться на скелях через туризм він теж зникає», - розповів Володимир Різун.

Він також додав, що через півтора роки працівники музею хочуть відкрити всі зали та повністю побудувати експозицію.

Володимир Різун додав, що виставка «Мистецтво виживання» буде до кінця року. Цього року на захід «Ніч у музеї» прийшло майже 4 тис. відвідувачів. Загалом за перший місяць виставка зібрала 10 тис грн.

Нагадаємо, що квиток для дорослих – 10 грн, дітей – 5 грн. Діти до 6 років можуть відвідати виставку безкоштовно.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ