Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

У Жовкві на Львівщині змагаються шахісти з чотирьох країн Європи

1/3
У м. Жовква на Львівщині триває Міжнародний шаховий фестиваль «Кубок королівської резиденції». Учора, 9 червня, був другий день поєдинків між шахістами, які, нагадаємо, представляють не лише наш регіон, а й інші області України, іноземні держави - Словаччину, Францію, Швецію.

Учора, 9 червня кореспонденту «Гал-інфо» вдалося поспілкуватися з організаторами спортивного свята у Жовкві, людьми, заангажованими своєю справою, – міжнародним гросмейстером Юрієм Вовком, президентом Шахово-шашкової федерації Жовківського району Юрієм Галкіним та заступником директора ДЮСШОР «Дебют» (м. Львів) Антоном Ромашовим.

Юрій Вовк розповів, як виникла ідея проведення «Кубку королівської резиденції»: «Задум провести міжнародний турнір з нормою майстра спорту міжнародного класу виник навесні цього року. Три засновники чітко розподілили функції: кожен мав свою нішу, за яку відповідав. Я займався комплектуванням складу турніру, Юрій Галкін відповідав за організацію, Антон Ромашов – за інвентар.

У ході підготовки були і труднощі. Так, буквально напередодні змагань, опівночі, представник з Росії відмовився брати участь у фестивалі, тож мені довелося практично за півгодини знайти іншого учасника.

Змагання відбуваються, є встановлений норматив майстра спорту міжнародного класу. Щоправда, приїхали учасники лише з чотирьох країн, а не з 5, як планувалося. Проте вважаю, що це велике досягнення. У змаганні беруть участь шахісти зі Західної Європи: зі Швеції, Франції (двоє шахістів), зі Словаччини.

Ці змагання для мене як організатора – самореалізація. Інші організатори мали на меті довести, що провести подібний захід у Жовкві реально навіть для шахістів такого високого рівня. Тут первинними є ідея та порив, що перемагають суто раціональний аналіз».

Президент ШШФЖР Юрій Галкін, своєю чергою, повідомив, що для проведення турніру такого рівня необхідна певна кількість учасників: «На сьогодні кількість учасників у турнірі А – від 10-ти осіб, у турнірі В для обрахування національного рейтингу – від 10-ти».

Юрій Галкін, як учасник шахових баталій, розповів про сьогоднішній поєдинок: «Нині моїм суперником був шахіст з Жовкви. Він грав білими фігурами, та попри це мені вдалося виграти партію чорними. У шахи граю з 10 років. Це моє хобі, моя робота, зрештою – це моє життя. Мрію, щоб усі грали в шахи, я це пропагую на кожному кроці, адже гра в шахи має надзвичайно позитивний вплив на людей».

«За мною було закріплено забезпечення інвентарем: професійними шахами, годинниками тощо. На перший погляд, ніби все просто, але я зіткнувся з певними труднощами: турнір такого рівня потребує спеціалізованого інвентарю, а до прикладу, наша школа не мала спеціалізованих дощок. Довелося їх шукати в іншому регіоні.

Як тренер я займаюся з дітьми та часто маю досвід організації змагань: сам організував та провів понад 40 турнірів. Але це дитячі змагання, а тут, у Жовкві - серйозний рівень, турнір міжнародного класу. Тут присутні представники іноземних держав, є велика відповідальність. Адже якщо змагання будуть проведені добре, до нас приїдуть знову», - сказав Антон Ромашов.

Іванна Заєнчковська, фото автора

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ