Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

Через солоні води з хімікаліями Домбровського кар'єру може затопити Калуш. Відео

На Прикарпатті Домбровський кар'єр дедалі швидше наповнюється, а в кількох місцях просочуються ґрунтові води. Науковці побоюються, що дамба може не витримати і може затопити містечко Калуш, — йдеться в сюжеті ТСН.

Води у Домбровському кар'єрі за останній рік побільшало настільки, що це помітно неозброєним оком. Науковці кажуть, що ґрунтові води просочуються крізь дамбу вже давно і таких місць тут кілька.

Вчені зауважують, що після дводенної сильної зливи цей кар'єр наповниться до країв і тоді вся вода піде на місто Калуш та кілька довколишніх хімічних підприємств. Найгірше, що це - солона вода із відходами колишнього калійного виробництва і калійна руда, яку нині опади змивають з бортів кар'єра та розчиняють.

За підрахунками науковців, якщо розсоли потраплять у довкілля, усе живе загине на десятки років, наче у Чорнобилі. Від Домбровського кар'єру може постраждати і Молдова, адже 80 % країни живиться водою із Дністра, а саме в нього течеть води кар'єру. Вже зараз сіль з кар'єра разом з ґрунтовими водами рухається на Калуш. Місцеві жителі нарікають, що сіль з'являється на городах, коли засихає земля.

Три роки тому Калуш оголосили зоною екологічної катастрофи. На її ліквідацію з держбюджету виділили понад 50 млн грн. За ці гроші мали укріпити найбільш критичний борт кар'єра, однак у прокуратурі виявили, що 7 млн грн будівельники просто привласнили. Тепер ця справа перебуває у суді, а зміцнювати кар'єр треба будь-що.

Тому цього року чиновники Калуша на термінові роботи сподіваються отримати з держбюджету майже 2 млн грн, щоб спорудити кілька свердловин і заповнити їх спеціальним розчином, аби створити завісу від річки Савка. А поки що в Калуші сподіваються на посушливе літо і початок осені. Тоді, вважають, води в кар'єрі поменшає, а річка Сівка не встигне до зими його наповнити.

Нагадаємо, що працівники Вуглегірської ТЕС бояться, що їхнє місто перетвориться на другий Чорнобиль. У Світлодарську сталася масштабна пожежа, яка зруйнувала чотири енергоблоки Вуглегірської ТЕС та повністю залишила 12-тисячне місто без тепла.
ТСН.


Відео з youtube користувача ТСН.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ