Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Києві відкрито персональну виставку дрогобицького художника Левка Скопа - за мотивами прози Бруно Шульца

У Києві в музеї Шолом-Алейхема з 10 по 30 квітня - персональна виставка живопису Левка Скопа за мотивами прози Бруно Шульца. Відкриття зібрало столичних митців, письменників, релігієзнавців,мистецтвознаців, представників музею історії Києва та посальства Ізраїлю. Про це повідомила прес-служба ТО „Кактус”

Роботи Левка Скопа не належать до класичного ілюстративного матеріалу, а є ніби доповнення та продовженням шульцівської прози. Як він розповів, коли вперше перечитав Шульца, то зрозумів, що все життя до цього малював ілюстрації на його твори, хоча ще й не знав їх.

Дослідник творчості Шульца Віра Ципук зазначила, що велику роль відіграє вплив міста на людину. Адже у Дрогобичі, як мультикультурному полісі з особливою мистецькою атмосферою, утворилося середовище, з якого у різний час вийшло безліч провідних діячів культури і мистецтва.

На неймовірне плетиво єврейської, української та польської культур, що спродукували низку геніальних особистостей, вказав і викладач юдаїки Києво-Могилянської академії Ігор Туров. Розповів, що коли приїхав у Дрогобич і мав екскурсію по місцях, пов’язаних із життям Бруна Шульца, тобув вражений тим, що в цьому місті такнеймовірно переплелися ці три культури.

Отож, можливо, завдяки впливу Дрогобича художнику вдалось передати дух атмосфери шульцівської прози через призму власного світогляду. Полотна Левка Скопа такі самі містерійні, прозорі, із нашаруванням напівтонів та великою кількістю складових частин чи сюжетних ліній, що пов’язані між собою, взаємно доповнюють або витікають одна з одної.

З цього раділа на відкритті директриса музею „Дрогобиччина” Алла Гладун. Вона вказала на духовну єдність скопового живопису і шульцової прози, на те, що їй це особливо приємно, бо Левко працює художником-реставратором у музеї.

Директриса музею Шолом-Алейхема Ірина Клімова зазначила, що виставка Левка з мистецького погляду є неординарна, надзвичайно креативна і разом з тим - глибоко душевна.„Ми взагалі ставимо за мету робити виставки некомерційні, непередбачувані, цікаві. А Лев Скоп власне той художник, що малює чистою підсвідомістю, без намагань підлаштуватись під вподобання обивателя”, - констатувала вона.

Експозиція вміщує більше30 робіт. Низка з них були задумані як візії на опопвідання Бруно Шульца „Склепи цинамонові”. Багато ілюстрована книжечка з цим оповіданням, яку видало дрогобицьке видавництво „Коло”, була запрезентована на виставці. Перекласти з польської спробували зробити Лев Скоп і Тетяна Думан. Левко пояснив, що йому хотілося хоча б частково відтворити атмосферу живого спілкування з елементами діалектів, що є тут через мультикультурність, відтворити мову, якою спілкувались за часів Шульца і спілкуються по цей день дрогобичани.

Святковості події додав концерт дуету „Свіжий вітер” (скрипка - Олександр Шевченко. гітара - Аліна Бойко).

Довідка.

Бруно Шульц (1892-1942 рр) – визначний дрогобицький письменник та художник, яскравий представник мистецтва експресіонізму, творча особистість котрого формувалася на перетині польської, єврейської та українськох культури у Дрогобичі.

Лев Скоп – галицький художник, зараз живе і працює в Дрогобичі. Творча діяльність Скопа не вперше перетинається із особою Бруно Шульца. Першу присвячсену йому виставку Скоп зробив ще у 1992 році у виставковому залі малої сцени театру М. Заньковецької у Львові. Згодом брав участь у декількох міжнародних проектах, присвячених Шульцу. У 2008 році ініціював виставку „Тіні Шульца” ТО „Катус” у Музеї ідей у Львові. Цьогорічна виставка Скопа у музеї Шолом-Алейхема у Києві розпочинає цикл акцій по всій Україні, присвячених Шульцу,які проваідні музеї та культурні інституції будуть проводити цього року в рамках відзначення 120-річчя від дня народження та 70-річчя роковин смерті культового письменника та художника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ