Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Вісім міфів чому жінка не може займатися політикою

Останні парламентські вибори показали, що українські партії не надавали достатньої уваги гендерній проблематиці. Із 1016 кандидатів-жінок у партійних списках на виборах 2007 року 900 були розміщені після 41 номеру. Про це сьогодні, 31 липня, під час прес-конференції у львівському прес-клубі повідомила голова західноукраїнського центру «Жіночі перспективи» Любов Максимович.

«Тобто, більшість із них не мали реальних шансів бути обраними, а їхнє включення до партійних списків відігравало більшою мірою символічну, статистичну, технічну роль», - зазначила Любов Максимович.

За її словами існує цілий ряд міфів, чому жінка не може займатися політикою та щодо забезпечення жіночого представництва в парламенті.

Міф 1. В парламенті вже є належне жіноче представництво.

«В парламенті жіноче представництво зводиться до 8%, тоді коли у світі найнижчий показник 13%. Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити перед ООН 30% представництво жінок у владі», - сказала Любов Максимович.

Міф 2. Жінки самі винні.

На думку Любов Максимович, справа не у пасивності жінок, а у тому, що їм просто не дають розвиватися через культурні стереотипи.

Міф 3. Фемінізм не працює в Україні.

В Україні побутує думка, що захід повинен рухатись своїм шляхом, а Україна своїм. На думку Любов Максимович, саме слово фемінізм в Україні має дещо перекручений характер так само, як перекрученим є поняття гендерної рівності.

Міф 4. З часом ситуація зміниться, адже жінки і так мають повну владу вдома, згодом вони отримають повне представлення і в політиці.

В даному випадку, на думку Любові Максимович, суспільству необхідно сформувати збалансовану думку щодо гендеру, яка була б об’єктивною.

Міф 5. Політичні партії вже достатньо роблять для вирішення цього питання.

«Жінок часто звинувачують в низькій активності. В політичних партіях переважно 1/5 жінок», - додала Любов Максимович.

Міф 6. Жінки автоматично є кращими лідерами.

Це правда, вважає Любов Максимович, адже за її словами, там де чоловік прогнеться заради власного бізнесу, жінка встоїть: «У всьому світі жінки-політики чесніші та відповідальніші ніж чоловіки».

Міф 7. У нас важливіші пріоритети

За її словами, присутність жінки в політиці творить суспільство більш соціально-направленим та толерантнішим.

Міф 8. Жінки допомагають одна одній.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ