Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Балет «Корсар»: райський сад і шторм на сцені Львівської опери

Завтра, 27 жовтня, у Львівській опері відбудеться прем’єра балету «Корсар» Адольфа Адана. За два дні до прем’єри під час генеральної репетиції постановку змогли вперше побачити та оцінити журналісти, фахівці, учні балетної школи та львівські прихильники мистецтва танцю.

Сучасному глядачеві мало краси ідосконалості класичного балетного танцю, вважають постановники дійства. Відтак балет насичений яскравими й складними декораціями та спецефектами. 

Як зазначила в розмові з журналістами балетмейстер і постановник Юліана Малхасянц (Большой театр Росії, м. Москва), робота над ними вимагала багато часу, але принесла результат – яскравий східний базар, на якому торгують невільниками, перетворюється на похмурий грот, де ховаються пірати, за 50 секунд. А у фінальній сцені глядачі побачать декорації справжнього корабля. Художники Михайло і Тадей Риндзаки працювали над ними навіть ночами.

У виставі вперше в історії львівського театру застосують світлові спецефекти для імітації бурі і морських хвиль. Для цього замовили вартісну японську техніку.

Костюмери під керівництвом художника по костюмах Христини Козак підготували близько 200 вбрань, кожне з яких – невеличкий шедевр, оздоблений камінням та найдрібнішими деталями. Лише головні герої протягом вистави переодягаються 5 разів.

У постановці задіяна практично вся балетна трупа Львівської опери. Головні партії Конрада, ватажка корсарів, та його коханої молодої гречанки Медори виконують лауреат міжнародних конкурсів Олексій Потьомкін та заслужена артистка України Христина Трач.

Юліана Малхасянц внесла свої корективи в старе лібрето й створила свою хореографічну версію балету, зберігши фрагменти всесвітньо відомого хореографа Маріуса Петіпа.

Робота над всіма аспектами постановки тривала півроку. Навесні балетмейстер вперше зустрілася з керівництвом львівської опери, влітку почалися репетиції. «Ми поставили балет за 20 днів. Трупа працювала самовіддано», – сказала вона.

Це вже друга робота Юліани Малхасянц в Львові. У 2008 році вона ставила балет Людвіга Мінкуса «Дон Кіхот». Поставити цього року «Корсар» їй запропонувала сама львівська опера.

«Сьогодні, мабуть, найважчий день, адже це, все таки, репетиція. Артисти були задоволені, коли побачили повен зал глядачів і почули оплески. Однак, на прем’єрі вже будуть зовсім інші оплески і зовсім інші відчуття», – додала балетмейстер.

Фото - сайт Львівської опери 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ